Dark Mode On / Off

6 verlichtingstips voor senioren

Verlichting in de woning

Ouder worden betekent dat je gezichtsvermogen afneemt. De hoeveelheid licht die het oog kan gebruiken vermindert. Ook de gevoeligheid voor schittering neemt toe. Daarnaast wordt het oog vaak minder gevoelig voor het blauwe kleursegment. Dit zijn zes tips om de verlichting in huis af te stemmen op ouder wordende ogen.

1. Zorg voor ‘koeler’ licht

Ouder wordende ogen hebben vaak vergeelde lenzen. Daarom ervaar je koeler licht, waaronder daglicht, als helderder dan sfeervol warm wit licht. Doe dus overdag de gordijnen vooral open en gebruik ’s avonds koeler licht om kleuren beter te onderscheiden.

2. Kies lampen met minder contrast

Ouder wordende ogen hebben het moeilijker om met contrast om te gaan en passen zich langzamer aan veranderingen in het lichtniveau aan. Daglicht is behoorlijk helder, dus zorg ook binnen voor zoveel mogelijk helder licht. Dan hoeven je ogen zich niet langzaam aan te passen, maar kun je zowel binnen als buiten goed zien.

3. Meer licht

Voor sommige taken heeft een 60-jarige tien keer zoveel licht nodig als een 20-jarige. Dimbare hanglampen boven de eetkamertafel zorgen voor helder licht tijdens het eten. Voor lezen, handwerken en andere activiteiten zijn staande lampen met aparte leeslampjes erg handig.

4. Gebruik verlichting die je slaap-waakritme ondersteunt

Verlichting die het natuurlijke slaap-waakritme ondersteunt, zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Verlicht je woning ’s ochtends met helder koel licht en ‘s avonds met warm gedimd licht. Dit ondersteunt je natuurlijke slaap-waakritme.

5. Gebruik dimregelaars

Oudere ogen zijn gevoeliger voor het lichtniveau. Dimmers maken het mogelijk om het lichtniveau aan te passen aan het tijdstip van de dag.

6. Overweeg een afstandsbediening

Meerdere lichtbronnen bedienen met één enkele afstandsbediening is gemakkelijk. Met LED-lampen en LED-dimmers kun je vaak ook de kleur van het licht regelen. Het instellen zal wat aandacht vragen, maar daarna kun je in één keer verschillende lampen bedienen. Dat zorgt voor comfort en gemak.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen