Voor veel kwetsbare senioren is het de afgelopen twee jaar een moeilijke tijd geweest. Tijdens de verschillende lockdowns moest afstand gehouden worden en was familiebezoek niet mogelijk. Voor veel ouderen is die familieband het belangrijkste in hun leven. Soms was daarbij de maaltijdbezorger de enige die nog regelmatig gezien werd. Heb je zorg aan huis dan werd die meestal als zakelijk en afstandelijk ervaren door de verplichte maatregelen zoals afstand houden en een mondkapje dragen.
Nu de meeste beperkende maatregelen van tafel zijn, ervaren we pas hoe belangrijk onze sociale contacten zijn. Er op uit met de kleinkinderen, regelmatig familiebezoek of weer kunnen kaarten bij de bridgeclub. Het kan nu allemaal weer.
Toch is er een groep senioren die ook na de pandemie afhankelijk zal zijn van zorg aan huis. Gelukkig zijn er in elke gemeente genoeg partijen die professionele zorg aanbieden. Zorg aanbieden is echter meer dan snel binnen een bepaalde tijd een klus fixen en dan meteen weer wegwezen. Voor aan huis gebonden senioren is het bezoek van zorghulp een lichtpunt van de dag. Ken je zo iemand al langer dan wordt het een soort goede vriend van je die altijd een luisterend oor heeft. Eigenlijk is zorg aan huis niet alleen voor ouderen, zorg aan huis is namelijk geschikt voor elke leeftijdsgroep.
Gezelschap
Voor sommige hulpvragers is het bezoek van een maatje vaak al genoeg om diegene weer een positief stukje eigenwaarde te geven. Door de regelmaat van zo’n bezoek op een vast tijdstip zal degene die bezocht wordt ook geneigd zijn op dat tijdstip aanwezig te zijn en bijvoorbeeld een kopje koffie klaar te zetten. Heeft iemand bijvoorbeeld een ziekte en is daarom aan huis gebonden dan zie je vaak dat een mantelzorger de zorgtaak op zich neemt. Dit is vaak een partner of familielid. Is het iemand met weinig sociale contacten of een familie die ver weg woont dan zal een professionele zorgverlener ingezet worden die regelmatig zorg aan huis verleend.
Activiteiten
Zit je in een eenzame situatie dan is het fijn dat een mantelzorger of professionele hulpverlener niet alleen maar met de praktische zaken van de dag bezig is maar ook luisterend oor heeft en je op weg kan helpen naar een meer sociale plek in de samenleving. Die plek kan bijvoorbeeld gevonden worden binnen dagbesteding of het vinden van activiteiten buiten het eigen huis. Sporten, het meedoen met een trimclub of een hobby oppakken kunnen een bijdrage leveren om iemand uit een isolement te halen. Vaak begint een nieuwe start met een regelmatig dagritme van vroeg opstaan en op vaste tijdstippen een maaltijd nuttigen.
Een ander belangrijk onderdeel van een nieuwe start met meer sociale contacten is het fit zijn en in beweging blijven. Een dagelijkse wandeling kan iemands horizon letterlijk en figuurlijk verbreden. En wie weet kom je onderweg wel aardige mensen tegen met wie je een praatje kunt maken. Wat dat betreft is het mooi dat de lente weer voor de deur staat. En als je eenmaal buiten bent kun je misschien ook weer in de tuin aan het werk gaan. Dat levert niet alleen spierpijn op maar ook een hoop voldoening als straks alles weer groeit en bloeit.