Een huis kopen doe je in veel gevallen met een hypotheek. Weinig mensen hebben genoeg geld om in een keer een huis helemaal te kunnen betalen. Een hypotheek is een lening bij de bank die ervoor zorgt dat je het huis kan betalen. Deze lening betaal je vervolgens af over meerdere jaren. Bovendien betaal je een rente aan de bank.
Hoe zit een hypotheek in elkaar?
Je kan niet zomaar elk bedrag van de bank lenen om een huis te kopen. De hoogte van jouw hypotheek is gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Zo speelt jouw inkomen een grote rol, maar wordt er ook gekeken naar de vaste lasten per maand. Je moet immers wel in staat zijn om de hypotheek af te betalen en ook de rente te voldoen.
Je betaalt dus ook rente over de hypotheek die je afsluit. Deze rente kan verschillen per verstrekker van hypotheken. Het is afhankelijk van de huidige economie en de kosten die de verstrekker moet maken. Wanneer je een hypotheek afsluit spreek je een rentevaste periode af. In deze periode kan de rente voor jouw lening niet stijgen of dalen. Is de rente op dat moment laag, dan is dit een voordelige afspraak. Is de rente juist hoog, dan houd je de rentevaste periode graag zo kort mogelijk.
Zit je niet in een rentevaste periode en wil je graag een ander rentepercentage, dan je je hypotheek oversluiten. Dit houdt in dat je je huidige contract beëindigt en dat je een nieuw contract aangaat om de rest van je schuld af te lossen.
Een hypotheek voor andere doeleinden
Soms heb je iets meer geld nodig vanwege persoonlijke zaken. Dit kan te maken hebben met het huis waarvoor je een hypotheek hebt afgesloten, zoals een verbouwing. Het kan echter ook totaal iets anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan een studie of een nieuwe auto. Om dit te betalen, kan je ervoor kiezen om een tweede hypotheek op je woning af te sluiten.
Hier zitten echter ook nadelen aan vast. Ten eerste ben je vaak nog langer bezig met het afbetalen van je schuld. Daarnaast mag je een hypotheek die is afgesloten zonder het doel te hebben dat het de waarde van het huis vermeerderd niet aftrekken van je inkomstenbelasting. Het is verstandig om samen met een hypotheekadviseur te kijken naar jouw situatie en zo een beslissing te maken. Anders maak je wellicht meer kosten dan dat het je oplevert.