Dark Mode On / Off

Is het verstandig om boven de 50 over te stappen van zorgverzekeraar?

Overstappen zorgverzekering

Wanneer het einde van het jaar nadert en alles zorgverzekeraars hun premie bekend hebben gemaakt, is het voor veel mensen tijd om zich eens te verdiepen in de verschillende zorgverzekeraars. Niet alleen wordt er dan gekeken naar de maandelijks te betalen premie, maar ook naar de zorg die een bepaalde verzekeraar biedt of juist niet meer biedt in het nieuwe jaar. Ook je eigen persoonlijke situatie kan veranderd zijn, waardoor je ineens andere zorgt behoeft. Overstappen kan dus zeker de moeite waard zijn. Maar hoe zit dit als je de 50 bent gepasseerd, is het dan verstandig om over te stappen en zo ja, hoe pak je dit dan aan?

Grotere kans op klachten

Hoe fit je misschien ook bent, wanneer we ouder worden hebben we allemaal eerder kans op gezondheidsklachten. Het is dan wel zo fijn dat je verzekeraar de kosten voor een eventuele behandeling vergoed. Of je nu naar de fysio gaat of een medische ingreep moet ondergaan, in beide gevallen kunnen de kosten flink oplopen en is het wel prettig dat je verzekeraar deze vergoed. Op het moment dat je dan besluit om over te stappen, is het dus extra van belang om goed te kijken of je nieuwe verzekeraar dezelfde dekking biedt als je huidige verzekeraar. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat je uiteindelijk juist veel duurder uit bent, terwijl de premie die je per maand betaald lager ligt.

Breng in kaart welke zorg je nodig hebt

Het online vergelijken van je zorgverzekering is vandaag de dag online natuurlijk snel geregeld. Toch is het er wel de nodige voorbereiding vereist wanneer je op latere leeftijd besluit om over te stappen. Zorg er daarom dus ook voor dat je alle zorg die jij nodig hebt in kaart brengt, zodat je op basis van die informatie een eerlijk vergelijk kunt maken. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de aanvullende verzekeringen nog wel eens kunnen verschillen van elkaar. De dekking kan dan wel hetzelfde zijn qua percentage dat wordt vergoed, maar het verschil zit hem dan vaak in de het maximaal te vergoeden bedrag. Het is natuurlijk wel een verschil of je 75% vergoed krijgt van 500 euro of van 1000 euro.

Denk goed na over het eigen risico

Iedere Nederlander die 18 jaar of ouder is, is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Hierbij ben je ook verplicht een eigen risico te dragen van 385 euro. Echter heb je wel de mogelijkheid om deze te verhogen met een maximum van 500 euro, zodat je uitkomt op een bedrag van 885 euro per jaar. Je kunt je voorstellen dat dit aantrekkelijk is wanneer je bijna nooit iets hebt. Je verzekeraar geeft je er namelijk vaak een flinke korting voor op je maandpremie. Ben je wat ouder en heb je regelmatig medicijnen nodig, dan is het natuurlijk niet heel verstandig om te doen. Denk er dus heel goed over na of jij je eigen risico wel of niet verhoogd.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen