Tijdens de coronapandemie zijn onderzoekers en gezondheidswerkers op zoek naar manieren om het risico op besmetting te verminderen. Eén van deze benaderingen is de boosterprik of boostershot, een aangepast vaccin dat speciaal is ontwikkeld om te beschermen tegen verschillende varianten van het coronavirus. In dit artikel wordt besproken wat een boosterprik inhoudt, voor wie hij bedoeld is en waarom hij belangrijk is.
Wat is een boosterprik?
Een boosterprik verwijst naar een aangepaste versie van het bestaande vaccin dat ontworpen is om te beschermen tegen verschillende varianten van het coronavirus. Mensen halen een GGD corona vaccinatie op verschillende locaties door het land heen. De bestaande vaccins zijn bewezen effectief in het voorkomen van ernstige ziekte door COVID-19; ze zijn echter mogelijk minder effectief tegen nieuwe varianten die sindsdien zijn ontstaan. De boosterprik werkt door het inbrengen van extra componenten die een immuunrespons stimuleren die specifiek is voor deze nieuwe varianten.
Voor wie is het bedoeld?
De herhalingsprik moet worden toegediend aan mensen die al zijn gevaccineerd met een goedgekeurd vaccin. Dit omvat mensen die één of twee doses van een van de momenteel goedgekeurde vaccins (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) hebben gekregen. Mensen die meer dan 6 maanden geleden gevaccineerd zijn, lopen het grootste risico op nieuwe varianten en moeten daarom zo snel mogelijk de herhalingsprik krijgen. Maar ook mensen die hun eerste dosis in de afgelopen zes maanden hebben gekregen, kunnen baat hebben bij een herhalingsprik als zij in een gebied wonen waar veel gemuteerde stammen circuleren.
Waarom is het belangrijk?
Het belang van een herhalingsprik kan niet genoeg worden benadrukt, omdat deze extra bescherming biedt tegen potentieel gevaarlijke varianten die kunnen leiden tot ernstigere ziekten en in sommige gevallen zelfs tot de dood. Bovendien helpt het krijgen van een herhalingsprik bij het verminderen van de overdrachtscijfers als genoeg mensen een herhalingsprik krijgen, omdat het de algemene effectiviteit van de immunisatie-inspanningen in gemeenschappen over de hele wereld vergroot. Tot slot zorgt het krijgen van een herhalingsprik ervoor dat mensen beschermd blijven tegen toekomstige uitbraken van varianten en helpt het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van COVID-19 complicaties te verminderen. Je weet nu wat een boostervaccin inhoudt, voor wie het bedoeld is en waarom het belangrijk is; allemaal belangrijke informatie om de rol ervan bij de bescherming tegen de coronapandemie te begrijpen. Als je meer wil weten of je hebt andere vragen, is het altijd mogelijk contact op te nemen met de GGD of met de Rijksoverheid.