Zestigplussers niet bewust van gevaren openbare wifi
Van alle Nederlandse zestigplussers die gebruikmaken van internet, verbindt 91 procent wel eens met een openbaar wifi-netwerk. Lang niet iedereen lijkt zich echter bewust van de gevaren van hackers op zo’n netwerk. Dit blijkt uit onderzoek naar het gebruik van openbare wifi-netwerken onder zestigplussers.
Vooral senioren die vrijwel altijd met openbare wifi verbinden wanneer die beschikbaar is, lijken zich niet bewust van cybercriminaliteit. Van hen past 71 procent zijn internetgebruik niet aan op openbare netwerken, maar voert bijvoorbeeld gewoon inloggegevens in of doet zelfs mogelijk online bankzaken. Van de senioren die minder vaak gebruikmaken van openbare netwerken, past de helft zijn internetgebruik niet aan.
Deel zestigplussers voorzichtig met internetbankieren
Van alle senioren houdt 47 procent overigens wél rekening met de gevaren van surfen via een openbaar wifi-netwerk. Van die zestigplussers doet 85 procent niet aan internetbankieren op een openbaar netwerk. Een kleinere groep (14 procent) houdt er rekening mee door het mijden van andere privacygevoelige zaken, zoals inloggen in DigiD, e-mail en social media.
Naast het feit dat een groot deel van de senioren zijn internetgebruik niet aanpast, beveiligt men de openbare wifi-verbinding zelden. Dat is wel aan te raden, omdat hackers dit soort netwerken graag gebruiken om persoonlijke gegevens buit te maken. Ondanks dat de overheid het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) bij openbare netwerken adviseert om beter beveiligd te internetten, schakelt slechts één op de tien zestigplussers een VPN in.
Hoe kun je veiliger internetten?
Met een VPN-verbinding wordt internetgebruik versleuteld en loopt het via een externe server. Versleutelde gegevens zijn voor cybercriminelen niet zomaar te ontcijferen, waardoor je internetverkeer goed tegen hackers beveiligd is. Dat is sterk aan te bevelen indien men gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk.
Je kiest als gebruiker overigens zelf met welke server op de wereld je wilt verbinden, waarmee je tevens je virtuele locatie aanpast. Verbind je bijvoorbeeld met een server in de Verenigde Staten, dan zullen de websites die je daarna opzoekt denken dat je hen vanuit de VS bezoekt. Ook andere internetgebruikers kunnen op die manier niet zien dat je vanuit Nederland aan het internetten bent.