Dark Mode On / Off

Voorkom dat je door het ijs zakt

Voorkom dat je door het ijs zakt of wat moet je doen als je wel door het ijs zakt.

De laatste week hebben al enkele personen die door het ijs waren gezakt het niet overleefd. De Reddingsbrigade welke ook wordt ingezet als er mensen door het ijs zakken, geeft enkele tips om je niet op “glad” ijs te begeven. Let wel, kijk uit voor de zwakke plekken en sla goedbedoelde adviezen niet in de wind.Voor je je begeeft op ijs kun je alvast wat voorbereidingen treffen die goed van pas kunnen komen.

Tips

Wanneer je gaat schaatsen of op enigerlei andere wijze aan de ijspret gaat meedoen zorg dan dat je een stuk touw bij je hebt. Ook een mobiele telefoon kan uitkomst bieden in geval van nood. Heb je een mogelijkheid om prikkers mee te nemen, doe het dan. Op die manier krijg je beter houvast in het ijs. Kijk tevoren na wat je moet doen als je onverhoopt toch door het ijs zou zakken of je ziet dat iemand anders door het ijs zakt. Denk goed na welke actie je dan moet ondernemen, denk ook aan je eigen veiligheid.

Wat moet je meenemen?

De temperaturen vragen om warme vochtregulerende kleding die winddicht is en uiteraard een paar goede handschoenen en een muts.Blijf voldoende drinken en neem je ‘opgeladen’ mobiele telefoon mee. Voor telefoons is ook een waterdichte Boxit beschermhoes te koop. Deze zorgt ervoor dat je in geval van nood altijd hulp kunt inroepen.

Controleer het ijs

Bekijk eerst of het ijs wel veilig lijkt en houd afstand van andere schaatsers.
Let goed op of je ook een kleurverandering kunt waarnemen op het ijs. het kan zijn dat het ijs op die plekken zwakker is. Blijf uit de buurt van wakken en bijten.
Het ijs is vaak zwakker in de buurt van bruggen, begroeiing en op plaatsen waar waterwegen elkaar kruizen. Doe je mee aan toertocht volg dan goed de instructies op van de organisatie

Door het ijs gezakt

Alle maatregelen ten spijt, je zakt toch door het ijs.
Het eerste goede advies is, raak niet in paniek maar blijf rustig. Probeer zoveel mogelijk het ijs van de randen af te breken tot het punt waar je voelt dat het sterker wordt.
Zet je af met de voeten tegen het ijs en probeer zijdelings of op de rug uit het ijs te kruipen of te rollen.Hier komen de ijsprikkers heel goed van pas.
Kom je onder het ijs terecht, let dan op de kleur of een afwijking in het ijs. Vaak zijn dit de zwakkere plekken.Probeer hier met je handen of voeten een gat in te maken.

Er zakt iemand door het ijs

Je ziet iemand anders door het ijs zakken. Je wilt onmiddellijk gaan helpen maar denk ook aan je eigen veiligheid.
Bel direct 112 en geef de juiste plek goed door waar het zich afspeelt.Herkenningspunten in de omgeving zijn van groot belang voor de hulpdiensten, dit geldt zeker in natuurgebieden.
Ga niet al lopend op het slachtoffer af maar kruip er naar toe. Misschien heb je een mogelijkheid om jezelf eerst met touw vast te maken aan een paal of boom, dan liggend of kruipend voorzichtig bij het slachtoffer zien te komen. Neem een kledingstuk, stok, of takken mee waaraan hij of zij zich kan vasthouden, zo mogelijk zichzelf eruit kan trekken.

Eénmaal op het droge: zo snel mogelijk de natte kleding uit en droge kleding aan of een deken erom.

Medische hulp is in verband met onderkoeling noodzakelijk. Bel altijd de hulpdiensten.

Bron: Reddingsbrigade

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.