Dark Mode On / Off

Hertme – Openluchttheater

Hertme | Bekend van het Afrika Festival

Ongeveer een halve eeuw geleden woonde er in Hertme een pastoor die bevlogen was van de kunst. “Als Heeroom Veeger geen pastoor was geworden, dan was hij wel kunstenaar geworden”, zegt de familie Schabbink die tegenover de hoofdingang van het theater woont en het ontstaan van het theater heeft meegemaakt.

Aan pastoor Veeger van de St. Stephanusparochie heeft Hertme het openluchttheater te danken. Veeger was een pastoor die bijzondere hobby’s had naast zijn werk voor de kerk. Zo was hij een jachtliefhebber, schilder en goochelaar. Naast het openluchttheater liet hij ook de kerststal bouwen, beide naar een ontwerp van de architect Jan Jans.

In 1953 werd in Hertme voor het eerst het Bijbelse toneelstuk Jozef in Dotan opgevoerd. Honderd amateur toneelspelers en dertig ruiters te paard maakten van de voorstelling een groot succes. Een jaar later neemt pastoor Veeger het initiatief voor de oprichting van de Eerste Stichting Twentse Openluchtspelen (ESTO) en staat hij een deel van het bos van de parochie af voor de bouw van het theater. Voor het decor stellen particulieren en bedrijven uit de hele Oostelijke regio honderd kubieke meter Bentheimer zandsteen beschikbaar.

In 1955 is het theater in Middeleeuwse sfeer gereed. Onder leiding van regisseur Joop Bieckman worden daarna bijna een decennium lang in het openluchttheater van Hertme de passiespelen uitgebeeld. Maar liefst driehonderd figuranten doen mee. Bijna iedereen komt uit Hertme, toen tachtig gezinnen groot. Bussen vol toeschouwers, zelfs uit Duitsland, overspoelen het kerkdorp. De passiespelen trekken wel 1500 mensen per uitvoering. Heel Hertme stond in die tijd gedurende de zomer vijf weken lang in het teken van het passiespel.

Met opvoeringen als ’De Paradijsvloek’ en ’Midzomernachtdroom’ haalt Hertme zelfs landelijke bekendheid. De vele kostuums die nodig zijn voor de acteurs en actrices ’regelt’ pastoor Veeger via textielmagnaten die hij kent van zijn jachtpartijen. Na afloop van de jacht legde de pastoor onder het kruisjassen vaak goede sponsorcontacten. “Onze pastoor was beleefd brutaal”, vertelt de familie Schabbink. “Buiten het podium regisseerde hij alles. We moesten er echt op rekenen als er een voorstelling was in het openluchttheater.

Vrouwen uit Hertme en de drie huishoudsters van de pastoor hielpen in de kantine, de mannen hielpen met de technische voorbereidingen. En als je één keer iets goed had geregeld, dan mocht je dat het volgende jaar ook weer doen!”Negen jaar na de eerste opvoering van de passiespelen neemt de belangstelling van het publiek af. De televisie doet haar intrede en veel mensen blijven thuis. Vanaf de jaren ’70 worden er opera’s, operettes en kindervoorstellingen gegeven in het openluchttheater en de muziekvereniging uit Hertme, St. Gregorius, organiseert er muziekfestivals.

In de jaren tachtig wordt er een nieuwe koers ingezet met het theater en wordt voor ’t eerst het Afrika Festival georganiseerd.

Meer info: Klik Hier

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.