Hoewel Ierland meerdere mooie streken kent, (Donegal, Antrim, Wicklow (Mountains etc) heeft Eirelax zich gespecialiseerd in het (zuid)westen. Hier strijden de meest fantastische bergen, natuurreservaten, bergpassen , Cliffs, schapen op de weg en strandjes om uw bewondering en aandacht. Sommige vergezichten roepen de vraag op: “Is dit wel echt?”
Het Ierse klimaat verschilt van het Nederlandse: het is een zee-klimaat. ’s Winters niet koud, (5-8 o), ’s zomers niet warm (15-20 o). In meerdere Ierse plaatsen zie je dan ook palmbomen als openbaar groen. Eén van de hardnekkigste vooroordelen over Ierland is, dat het altijd regent. Dat geldt misschien voor een gedeelte van Ierland, maar zeker niet voor het werkgebied van Eirelax, het zuid-westen. U kunt deze streek vergelijken met de kust in Zeeland t.o.v. de rest van Nederland. Als Eirelax-gasten terugkomen, hebben ze altijd vele zonnige momenten meegemaakt.
Niet altijd regen
Natuurlijk valt er wel eens een bui, maar een regenbui in zuid-west Ierland gaat veel sneller over als in Nederland. Bovendien heeft u op de bergpassen een grote kans een kristalheldere dubbele regenboog mee te maken, zodat uzelf kunt vaststellen of er, zoals het verhaal wil, “aan het einde van regenboog een pot met goud” staat.
In Ierland leven circa 4 miljoen mensen, in Noord-Ierland circa 1,7 miljoen. Ierland is verdeeld in 4 provincies: Ulster, Leinster, Connaught en Munster. Daarnaast zijn er 32 counties (graafschappen). Dit vindt zijn oorsprong in de vroegere stammenstrijd tussen de Kelten. Munster, met o.a. de counties Clare, Kerry en Cork, is de meest groene en dus dunst bevolkte provincie.
Ierland heeft 2 officiële talen: Engels en Iers, oftewel Gaelic/Keltisch. In de autochtone Ierse graafschappen spreekt men het Gaelic, maar met Engels kan de toerist overal terecht.
In Ierland wordt de Greenwich Mean Time gebruikt (GMT). Het is er daardoor altijd 1 uur vroeger dan in Nederland. Ierland kent geen officiële schoolvakanties met Pasen en Pinksteren, maar in plaats daarvan heeft men Bankholidays: extra lange weekenden waarin de oostkust-bewoners massaal naar de westkust trekken.
De maandag is dan een officiële vrije dag, en men pakt dan vaak de vrijdag er bij.
Het is dan altijd erg druk aan de westkust, maar tegelijkertijd erg gezellig vanwege de vele evenementen.
Daarnaast viert men elk jaar op 17 maart St.Patrick’s day. De Kerstdagen en de jaarwisseling is voor de Ieren een echt familiefeest: vrijwel alle horecagelegenheden zijn dan gesloten.
Beroemd om postbodes
Ierland is ook beroemd om zijn postbodes, die plaatselijk zó bekend zijn, dat er in Ierland geen postcodes zijn, en ook huizen zijn vaak niet eens genummerd. Eén van onze gidsen had eens vergeten zijn kamersleutel in te leveren en kwam daar pas later op de dag, in een andere plaats, achter. Op het postkantoor wist men raad: een postzegel op de naambadge, en, inderdaad, de sleutel werd feilloos op het B&B-adres terugbezorgd… Voor Amerikanen en Canadezen speelt de “dure” Euro een grote rol. Voor hen is Europa daardoor een dure vakantie geworden. Daarom richt men zich steeds meer op Europa. De Nederlandse toerist neemt hierbij, qua aantallen, een bescheiden 6e plaats, maar mensen uit “the flat country` hebben een zeer goede naam opgebouwd en zijn meer dan welkom.
Wilt u meer informatie, of wilt u een afspraak maken voor een bezoek aan Ierland, dan kunt u terecht op de website www.eirelax.nl, u kunt ook bellen naar 06-45618767 of mailen naar info@eirelax.nl.
Eirelax wenst u alvast veel plezier bij de voorbereiding en een prettige vakantie!