Dark Mode On / Off

Aflossingsvrije hypotheek brengt ouderen in problemen

Welke hypotheek past het beste bij mij

Einde aflossingsvrije hypotheek in zicht. Niet voldoende middelen om restschuld af te lossen

In de jaren negentig werd door huiseigenaren vaak gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek met een looptijd van 30 jaar. Nu de einddatum van deze hypotheekvorm in zicht komt blijkt dat een grote groep ouderen in de problemen komt omdat ze alleen de rente op hun schuld hebben afgelost. Nu, aan het eind van de dertig jaar zal de openstaande restschuld van de hypotheek, moeten worden afgelost.

Uit onderzoek van Mastrogiacomo, werkzaam bij de Nederlandsche Bank en de Vrije Universiteit Amsterdam, kunnen tussen de 23.000 en 46.000, 65-plussers de restschuld niet aflossen.

Het gaat veelal om alleenstaande ouderen die het moeten doen met hun AOW-uitkering. Daarnaast beschikken ze niet over voldoende spaargeld en hebben ze niet voldoende overwaarde op hun woning om kleiner te gaan wonen. Een andere woning gaan huren is ook geen optie daar een woning in de vrije sector te duur voor hen is en voor een sociale huurwoning komt men ook niet in aanmerking omdat er vaak net iets teveel geld binnenkomt. De verwachting is dat deze groep ouderen de komende tijd flink in de problemen komt.

Bron: Nu.nl

Aanbevolen artikelen