Veenpark | Hoe leefden en woonden de veenarbeiders?
Wie wil weten hoe in Drenthe vroeger de veenarbeiders woonden en leefden gaat naar het Veenpark in Barger-Compascuum .Hier zijn veel huisjes, winkeltjes en andere gebouwtjes nagebouwd. Ze geven een goede indruk van het leven in de veendorpen aan het begin van de twintigste eeuw. Zelfs de school is nagebouwd evenals het cafe Veenlust. In alle huisjes en gebouwtjes kan men naar binnen lopen. Alles ziet eruit zoals het oorspronkelijk is geweest.
De plaggenhutten trokken altijd al veel bezoekers en in de jaren tachtig ontstond het idee om het Aole Compas , zoals het eerste veendorpje heette, uit te breiden met een beeld van de latere periode van vervening. Tussen de oude hutten op het Aole Compas en het grote veengebied heeft men toen allerlei huisjes en gebouwtjes nagebouwd. In de jaren tachtig kwamen er per jaar wel 200.000 bezoekers, momenteel ligt dat aantal op zon 80.000 per jaar. Het is er nu dus een stuk rustiger en zodoende kan men alles rustig bekijken.
In het veenpark lopen twee treinen waarvan een het hoogveengebied ingaat. Hier zijn wandelroutes en wordt gedemonstreerd hoe het veen werd afgegraven. De sfeer in het park is gezellig en men kan op een modern terras rustig bijkomen van alle indrukken. Het park is dagelijks geopend tot 30 oktober van 10 tot 17 uur. In de winter is het beperkt open. Meer info: www.veenpark.nl