Dark Mode On / Off

Blikseminslag, wat te doen?

wat doen bij blikseminslag?

Iemand die getroffen wordt door blikseminslag heeft snel hulp nodig

De laatste tijd komen er steeds weer opnieuw berichten dat mensen zijn getroffen door blikseminslag. Toch hoef je hieraan niet te overlijden als omstanders maar direct hulp bieden. Door de inslag is het hart tijdelijk verlamd en krijgt de patiënt geen lucht meer. Van het grootste belang is dan ook direct mond-op-mondbeademing en hartmassage toepassen. Het hart begint vaak na enkele minuten weer te kloppen maar om de ademhaling op gang te brengen is dikwijls beademing noodzakelijk.

Dat iemand na een blikseminslag komt te overlijden is dan ook vaak doordat men stikt. Op zich hoeft een slachtoffer er geen blijvend letsel aan over te houden hoewel sommige slachtoffers nadien doof of blind zijn geworden. Veel mensen zijn zo bang voor onweer dat men kan spreken van een fobie. Meestal komt dit doordat men als kind bij naderend onweer, vaak te horen kreeg om maar alvast in de kelder te gaan zitten.

Mensen die extreem bang zijn voor onweer kunnen zich laten behandelen in het Angstenbehandelcentrum IPZO.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.