Dark Mode On / Off

De beste hallux valgus schoenen voor dames

De beste hallux valgus schoenen voor dames
Hallux valgus is een aandoening waarbij de grote teen in een verkeerde stand staat. Dit kan allerlei klachten geven. Je kunt de klachten aanzienlijk verminderen door goede schoenen te dragen. In dit artikel lees je wat hallux valgus precies is en welke schoenen een goede keuze zijn.

Wat is hallux valgus?

Bij hallux valgus staat de grote teen scheef. Hij groeit richting de andere kleinere tenen. Bij het begin van de grote teen kan hierdoor een bobbel ontstaan. Deze bobbel zit bij het gewricht waar het eerste teenkootje en het middenvoetsbeentje bij elkaar komen.

Leuk weetje: hallux valgus betekent gewoon scheve grote teen. Hallux betekent namelijk teen en valgus betekent scheef.

Klachten door hallux valgus

Deze standsafwijking kan voor verschillende klachten zorgen:
• Pijn bij het lopen. Soms doet alleen de bobbel pijn, soms heel de voorvoet. Schoenen dragen kan de pijn verergeren.
• Druk van de grote teen op de tweede teen. Die kan door deze druk ook scheef gaan staan.
• De grote teen kan op de tweede teen komen te liggen.

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van hallux valgus. Bijvoorbeeld:
• Ouderdom.
• Te kort achillespees.
• Platvoeten.
• Aangeboren voetafwijkingen.
Reuma.
• Genen: hallux valgus kan in de familie zitten.
• Geslacht: vrouwen hebben een hoger risico.

Sommige experts zeggen dat krappe, strakke schoenen ook voor hallux valgus kunnen zorgen. De meningen zijn hierover verdeeld. Dit moet nog verder onderzocht worden.

Waar moeten hallux valgus schoenen aan voldoen?

Als je hallux valgus hebt, is het belangrijk om goede schoenen te dragen.
Goede schoenen:
• Kunnen ervoor zorgen dat je minder pijn hebt.
• Helpen om te voorkomen dat je klachten verergeren.
Bij het kiezen van schoenen let je op de pasvorm van de schoen en het materiaal waar de schoen van gemaakt is. Wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt? Kijk dan voor speciale hallux valgus schoenen voor dames of voor heren. Deze vind je bijvoorbeeld bij Wolky.nl.

Voorbeelden van schoenen voor hallux valgus

Gabor suède sneakers: Deze sneakers zijn speciaal ontworpen voor comfort en stijl. Ze hebben een bredere leest (wijdte H), wat ideaal is voor mensen met hallux valgus. Het bovenwerk is gemaakt van zacht suède, waardoor de schoenen flexibel en ademend zijn. De ronde neus zorgt ervoor dat de tenen voldoende ruimte hebben en niet bekneld raken. De zool is schokabsorberend en biedt goede ondersteuning voor de voetboog. Gabor-sneakers zijn perfect voor dagelijks gebruik en kunnen zowel casual als sportief worden gedragen.

Waldläufer stretchmateriaal schoenen: Waldläufer maakt schoenen met extra breedte en zachte materialen. Deze specifieke schoenen hebben stretchmateriaal aan de voorkant en binnenkant van de schoen, wat perfect is voor hallux valgus. Het stretchmateriaal past zich aan de vorm van de voet aan en vermindert druk op de knobbel bij de grote teen. De schoenen hebben een comfortabele pasvorm en zijn geschikt voor lange wandelingen of dagelijks gebruik. De zool biedt stabiliteit en demping, terwijl het bovenwerk duurzaam en ademend is.

Xsensible stretchleer schoenen: Deze schoenen zijn geschikt voor zowel dames als heren met een Hallux Valgus. Het gebruikte stretchleer past zich aan de vorm van de voet aan, waardoor er geen extra druk op de gevoelige knobbel ontstaat. De schoenen hebben een comfortabele pasvorm en zijn ideaal voor mensen die lange wandelingen maken of dagelijks veel lopen. De zool biedt stabiliteit en demping, terwijl het bovenwerk duurzaam en ademend is. Xsensible stretchleer schoenen combineren functionaliteit met stijl, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen met hallux valgus.

Goede pasvorm voor hallux valgus

Ga voor schoenen die je voeten voldoende ruimte geven. Het is vooral belangrijk dat de voorkant van de schoen breed genoeg is. Ze mogen absoluut niet knellen. Schoenen met een spitse neus en hoge hakken kun je beter vermijden.

Belangrijk: het is niet hoe ruimer, hoe beter. Het is niet de bedoeling dat je voet in de schoen heen en weer schuift doordat er te veel ruimte is. Dat kan namelijk ook voor klachten zorgen.

Goede materialen

Ga voor schoenen gemaakt van flexibel en zacht materiaal, dat zich aanpast aan de vorm van je voet. Leer is een goed voorbeeld.

Is wandelen goed als je hallux valgus hebt?

Wandelen is erg gezond, ook als je hallux valgus hebt. Zorg wel voor goede wandelschoenen, zodat je geen pijn krijgt aan je teen of de bobbel. Vaker op blote voeten lopen is ook een goed idee.

Interessant: in landen waar mensen veel op blote voeten lopen, komt hallux valgus vrijwel niet voor.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen