Dark Mode On / Off

Schoenadviezen reuma

Schoenadviezen reuma

Schoenadviezen

Als u reuma heeft, is het belangrijk om onderstaande schoenadviezen op te volgen. Hierdoor beperkt u het risico van drukplekken.

Koop uw schoenen altijd ’s middags. In de loop van de dag worden uw voeten namelijk dikker. Zo koopt u schoenen die u goed past.

Loop in de winkel een paar rondjes met beide schoenen aan. Bij twijfel niet kopen. –Een goede schoen hoeft u niet in te lopen.

Schoenen moeten in de lengte en breedte groot genoeg zijn. Uw tenen moeten voldoende ruimte hebben. Als u staat, moet de schoen 10 mm langer zijn dan de langste teen. De schoenen mogen nooit te spits toelopen, maar dienen in overeenstemming te zijn met de vorm van de voet.

Laat uw voeten elk jaar opmeten. Uw voeten veranderen naarmate u ouder wordt.

Belangrijk voor de ondersteuning van de voet is dat het contrefort (de hielversteviging van de schoen) stevig is. Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet makkelijk vervormen. Controleer dit door met uw duim stevig op dit deel van de schoen te drukken.

Schoenen met een vetersluiting of klittenbandsluiting op de wreef hebben over het algemeen een betere pasvorm dan instappers. De wreefsluiting geeft extra stevigheid aan uw voet.

De hak van de schoen mag maximaal 2 – 3 cm zijn. Is uw hak hoger? Dan ontstaat een verhoogde druk onder de voorvoet. Voor een goede stabiliteit van de voet dient de hak breed te zijn.

Heeft u (podotherapeutische) zolen of ortheses die u wilt dragen in de schoenen, neem deze dan altijd mee naar de winkel en pas de schoenen met de zolen of ortheses.

Haal een uitneembaar voetbed uit de schoen als u (podotherapeutische) zolen draagt. Op deze manier verliest u geen ruimte in de schoen. Verzeker u ervan, dat de binnenzool vlak is voordat u de (podotherapeutische) zool in de schoen plaatst. De (podotherapeutische) zool moet recht en vlak in de schoen liggen.

Als uw confectieschoenen niet voldoende bescherming bieden, kan uw podotherapeut u adviseren om hulpmiddelen te gaan gebruiken of om een andere specialist te raadplegen voor bijvoorbeeld (semi) orthopedische schoenen.

Weet wat u doet bij de reumatische voet!

Algemene adviezen

Vervormingen aan de voeten veroorzaken meer druk en wrijving. Dit kan leiden tot meer eelt, wondjes en pijn. Onderstaande adviezen kunnen helpen om pijn, wondvorming en/of irritaties als gevolg van reuma te verminderen en mogelijk zelfs te voorkomen.

Was dagelijks uw voeten met handwarm water, op dezelfde manier zoals u ook uw handen wast. Neem liever geen voetbad. Uw huid wordt bij lang baden week, waardoor druk- en wrijvingsplekken en wondjes kunnen ontstaan.

Droog uw voeten zorgvuldig af, vooral tussen de tenen. Gebruik hiervoor een dunne, zachte handdoek zodat u er makkelijk bij kunt. Zo vermindert u de kans op het beschadigen van de huid tussen uw tenen.

Houd uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een zachte crème. Zorg ervoor dat er geen crème tussen de tenen komt. De huid kan hierdoor namelijk week worden.

Trek dagelijks schone, zachte sokken of kousen aan. Deze mogen niet te groot en niet te klein zijn. Zorg ervoor dat de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn naadloze sokken en kousen verkrijgbaar. Als de voet vervormingen, knobbels en/of drukplekken heeft, kan een niet passende sok of kous met een naad extra pijn veroorzaken.

Zorg ervoor dat uw schoenen goed passen. Goed passende schoenen veroorzaken minder druk- en wrijvingsplekken en daarmee minder pijn. Bij ‘schoenadvies’ leest u hier meer over.

Veel reumapatiënten hebben problemen bij het verzorgen van hun voeten, zoals het knippen van nagels of het behandelen van eelt of likdoorns. U kunt hiervoor een (medisch) pedicure of een pedicure met reuma aantekening inschakelen. Als u twijfelt of dit verantwoord is, kunt u een afspraak maken met een podotherapeut. Deze kan beoordelen of de voetverzorging nog kan worden uitgevoerd door een (medisch) pedicure of een pedicure met reuma aantekening.

Bron: Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen