Dark Mode On / Off

Diever, Shakespeare dorp van Nederland

Diever, Shakespeare dorp van Nederland

Diever | Openluchttheater langzaamaan uitgegroeid tot een theater van formaat met 1000 zitplaatsen.

t Drentse Diever ligt temidden van de twee Nationale parken Het Drents Friese Wold en het Nationaal park Dwingelderveld. Het Drents Friese Wold is een park met een grote variëteit aan recreatieve mogelijkheden. Een zeer uitgebreid fietspadennetwerk en een grote keus aan wandelroutes. Ook voor kinderen zijn er tal van mogelijkheden om zich te vermaken. Het klimmen in bomen, het klauteren over de touwbrug, vervelen is er zeker niet bij. Het Dwingelderveld is aangewezen als een Natura-2000 gebied. Het park is het grootste natte heidegebied van West-Europa met een grote verscheidenheid aan zeldzame dieren en planten. In het park zijn diverse fiets- en wandelroutes. Voor de vogelliefhebbers is de vogelobservatiehut, nabij de Davidsplassen, een prachtig punt om uit te kijken over de plassen. Het park kent vele prachtige uitzichts punten.

Het is dus niet voor niets dat Diever een grote aantrekkingskracht heeft op dagjesmensen, fietsers, wandelaars en toeristen die hun vakantie hier doorbrengen. Diever heeft een grote naamsbekendheid gekregen door de aanwezigheid van het Shakespeare theater. Het theater had al in 1946 zijn eerste voorstelling. De Toneelvereniging Diever kwam met de opvoering van de “Midzomernachtsdroom”. Inmiddels is het openluchttheater langzaamaan uitgegroeid tot een theater van formaat met 1000 zitplaatsen. Ieder jaar zijn vrijwel alle voorstellingen uitverkocht. In het dorp vind je op vele plekken voor de ingang van winkels bijzondere tegels. Tot nu toe zijn er 37 tegels gelegd, voor ieder stuk dat is geschreven door William Shakespeare één tegel. Naast de kerk vind je een beeld, gemaakt door Arie Teeuwisse, van Elfenkoningin Titania uit het stuk Midzomernachtsdroom. Het Archeologisch Centrum West-Drente is gehuisvest in het Schultehuus aan de Brink. De naam Schultehuus komt van, de ambtswoning van de schultes. Schultes ofwel schout, hoofd van het dorpsbestuur. Te vergelijken met een Burgermeester. Het is het informatiepunt over archeologie en cultuurhistorie. Ook kun je op sommige dagen meedoen aan wandeltochten onder leiding van een deskundige gids.

Diever kent ook zijn eigen hunebed. Het betreft een middelgroot hunebed en is te vinden aan de Gronigerweg.

Tussen de plaatsen Diever en Oldendiever kun je een bezoek brengen aan Korenmolen De Vlijt. Vrijwilligers malen hier nog het graan. De tocht naar de molen, bij voorkeur op de fiets, laat je kennismaken met de prachtige Saksische boerderijen. Doe je de tocht in de maand Mei dan staan de kastanjebomen in bloei.

Anno Smith heeft in 1959 het beeld gemaakt dat voor het voormalige gemeentehuis staat. Het beeld “Het Leven” laat een wieg zien welke staat voor geboorte, een man en een vrouw welke staan voor het huwelijk en een gebroken zuil welke staat voor de dood. Diever is beslist een bezoek waard.

Bron: o.a. Diever.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.