Bewegen is goed je voor je gezondheid, dat is niet nieuw. Je weet dat het wordt aanbevolen om gemiddeld 150 minuten per week te bewegen. Dat is extra belangrijk voor mensen boven de vijftig. Je doet je best, maar dagelijks voldoende bewegen blijkt lastig. Soms schiet het er bij in, soms ben je er niet zo mee bezig en soms heb je er gewoon even geen zin in. Dat is natuurlijk niet erg. Toch is het wel belangrijk om beweging toe te voegen aan je dagelijkse routine, zeker voor mensen op leeftijd. Waarom bewegen zo belangrijk voor je is, lees je hier.
Sporten tegen eenzaamheid
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij bewegen, maar sporten kan helpen tegen eenzaamheid. Sporten voor ouderen wordt namelijk vaak in groepsverband georganiseerd. Er zijn allerlei groepslessen die je kunt volgen, zoals gym, zwemmen, yoga of nordic walking. Deze lessen zijn vaak specifiek gericht op ouderen. Door deel te nemen aan een groepsles profiteer je niet alleen van de lichamelijke voordelen, maar ook van de sociale voordelen. Sporten met andere mensen is vaak leuker dan alleen. Daarnaast houd je het meestal langer vol dan wanneer je alleen sport. De volgende keer dat jij een sportschool in Amsterdam bezoekt, doe je er dus goed aan om contact te zoeken met andere sporters op leeftijd.
Mentale gezondheid
Naast het tegengaan van eenzaamheid, is sporten ook goed voor je mentale gezondheid. Voldoende beweging heeft namelijk een positief effect op je cognitieve vaardigheden, waaronder het geheugen. Regelmatig sporten of bewegen lijkt de cognitieve achteruitgang bij ouderen, zoals dementie, te verminderen. Daarnaast heeft sporten een positief effect op je gemoedstoestand en emoties. Dit komt door de aanmaak van endorfines en serotonines. Deze geluksstofjes verminderen tevens de kans op angst en depressie en hebben een positieve invloed op het geheugen en je zelfvertrouwen.
Voorkom ziektes
Door voldoende te bewegen, verhoog je je weerstand en voorkom je ziektes. Vooral ouderen zijn vaak vatbaar voor ziektes en virussen. Regelmatig bewegen heeft een positief effect op je hart, bloedvaten en longen. Hierdoor verkleint beweging de kans op chronische ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, artritis en kanker. Daarnaast is beweging ook goed voor mensen die al last hebben van dergelijke aandoeningen. Voor die mensen kan het de klachten namelijk verminderen. Hierbij is het wel belangrijk om je grenzen te kennen en overbelasting te voorkomen.
Langer zelfredzaam
Voldoende beweging is dus goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Deze positieve effecten kunnen ertoe leiden dat je uiteindelijk langer zelfstandig kunt wonen. Om zelfredzaam te zijn, is je gezondheid namelijk van groot belang. Gezonde spieren en hersenen verminderen bijvoorbeeld de kans op vallen en botbreuken. Matig bewegen zorgt dus voor een betere kwaliteit van leven, waardoor je langer zelfstandig thuis kan wonen. Ongeveer 2,5 uur per week matig bewegen is al voldoende om de positieve effecten te behalen. Met wekelijks een rondje wandelen, fietsen, werken in het huishouden of klussen in de tuin ben je er eigenlijk al.