Dark Mode On / Off

Dorpswandeling door schilderachtig Zweeloo en Aalden

wandeltocht zweeloo

Aalden | Grote aantrekkingskracht op schilders

Een mooie zonnige zaterdagmiddag hebben we ons opgegeven voor een cultuur-historische dorpswandeling door het esdorp Zweeloo. Samen met het dorp Aalden vormen beide dorpen practisch én geheel, gescheiden door de Aelderstroom. Het dorp Zweeloo geniet bekendheid vanwege de aanwezigheid van het bungalowpark Aelderholt en de 9-holes golfbaan die zich hier bevindt. Het buurdorp Aalden is evenals Zweeloo bij toeristen zeer in trek en met name Oud-Aalden trekt veel dagjesmensen vanwege de vele karakteristieke Saksische boerderijen die men hier ziet. Niet voor niets is dit gedeelte aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Juist op deze dag blijkt het de jaarlijkse ontmoetingsdag te zijn voor amateurschilders. Zij zetten op de meest mooie plekjes hun schildersezel neer en zetten, al dan niet onder leiding van ervaren collega’s, hun kijk op het landschap, met een zwierige streep op papier.

Tijdens de wandeling horen we, en zien we bovenal, waarom Zweeloo een grote aantrekkingskracht heeft op schilders. Al in de 19e eeuw kwam de bekende schilder Max Liebermann in Zweeloo. Hij heeft hier prachtige schilderijen vervaardigd. Nadat ook Vincent van Gogh hoorde dat Liebermann schilderijen vervaardigde in Zweeloo bracht ook hij een bezoek aan dit dorp en maakte hier enkele kunstwerken. Beide zijn later opgevolgd door talloze (amateur) schilders.

Nadat we hebben kennis gemaakt met onze mede-wandelaars en onze gids vertrekken we vanaf het Toeristisch Informatie Punt (TIP) van de VVV aan de Hoofdstraat 8 in Zweeloo voor onze wandeling. De eerste stop is bij de smederij van de inmiddels 82-jarige Lucas Masselink. Nog altijd maakt Masselink op ambachtelijke wijze authentiek hang- en sluitwerk voor de historische boerderijen en schuren. Lucas Masselink geniet hierdoor grote bekendheid.We vervolgen onze tocht richting het kerkje van Zweeloo, ooit op doek vastgelegd door Vincent van Gogh. De kerk staat op een verhoging en is een laat-romaanse zaalkerk met dakruiter. Wanneer het kerkje precies is gebouwd is niet bekend maar vermoedelijk is dat eind 13e eeuw geweest. In de kerk zien we een aantal zeer bijzondere voorwerpen zoals het middeleeuws doopvont uit de 13e eeuw, gehouwen uit Bentheimer zandsteen. Verder zien we een zeer zeldzaam smeedijzeren deurtje uit ca. 1500. De preekstoel dateert uit 1702 en is prachtig versierd met vijf levendige panelen.

Tijdens zandwinningswerkzaamheden in Zweeloo heeft men in 1952 een wel zeer bijzondere vondst gedaan. In een groot grafveld ontdekte men het graf van de prinses van Zweeloo. Gezien de overige vondsten in haar graf moet zij welhaast een zeer rijke dame zijn geweest. Naast bijzondere sieraden, bronzen spelden, een ketting van glazen kralen en een snoer van barnstenen kralen ook een zilveren ringetje, een eveneens zilveren toiletgarnituur en een bronzen sierspeld in de vorm van een vlinder. Daarnaast werden grote barnstenen en glazen kralen gevonden, bronzen ringen, armbanden en sleutels. De voorwerpen zijn te bezichtigen in het Drents Museum in Assen. Opmerkelijk was de vondst van zes paarden die bij haar waren begraven waarvan een paard rechtopstaand.

In de kerk wordt nog wekelijks de eredienst gehouden van de N.H Kerk. Verder wordt het kerkje veel gebruikt voor lezingen, tentoonstellingen en trouwerijen.

We vervolgen onze wandeling en gaan door het buitengebied richting het dorp Oud-Aalden. We lopen door het natuurgebied de Stroeten over oude landweggetjes. Een prachtig stiltegebied waar we hoog op een paal een nest met ooievaars zien, uitkijkend over het landschap. We komen aan in Oud-Aalden en nemen een kijkje bij de amateur-schilders die hier nog druk aan het schilderen zijn. Kenmerkend voor Oud-Aalden zijn de vele historische Saksische boerderijen. Onze twee uur durende wandeling nadert zijn einde, wij voegen ons nog even bij de grote groep schilders om samen met hen te genieten van een drankje en de door hen gemaakte kunstwerken.

Samen met onze gids vervolgen wij onze tocht weer richting het TIP kantoor aan de Hoofdstraat. Hier nemen we afscheid van de overige deelnemers aan deze prachtige wandeling. Na ook onze zeer gemotiveerde gids Madeleine de hand te hebben geschud gaan we nog even voor een hapje en drankje naar de welbekende Oud Saksische Koffie & Pannenkoekboerderij ‘t Hoes van Hol-An in Aalden.

Hier kijken we terug op een zeer geslaagde middag en we begrijpen nu ook waarom Max Liebermann en Vincent van Gogh ooit het schilderachtige Zweeloo bezochten.

Meer Stads & Dorpswandelingen kun je vinden op www.50plusplein.nl. Wil je ook een keer meewandelen in Drenthe? Kijk dan op de website www.magischdrenthe.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen