Dark Mode On / Off

Gasflessen | Tips voor veilig gebruik

tips veilig gebruik gasflessen

Gasflessen | Denk aan het keurmerk en spring er voorzichtig mee om.

Met name in de zomerperiode worden gasflessen veel gebruikt om op te koken of om aan te sluiten op een barbeque. Toch gebeuren er nog regelmatig ongelukken met gasflessen door onzorgvudig gebruik.

De Gezondheidskrant.nl heeft een aantal nuttige tips gepubliceerd voor het veilig gebruik van gasflessen.

Gasflessen moeten voorzien zijn van een CE aanduiding. Achter de letters CE staan een viertal cijfers (voorbeeld-CE5544) die verwijzen naar de keuringsinstantie. De betreffende keuringsinstantie heeft erop toegezien dat de kwaliteit tijdens het productieproces in orde is.

De gebruiksaanwijzing die je bij aankoop van een gasfles behoort te krijgen moet in het Nederlands zijn opgesteld. Het is van het grootste belang deze zorgvuldig door te lezen en op te volgen.

Het toestel mag geen roest, vuil of corrosie vertonen, hierdoor kan lekkage ontstaan met brand of explosie tot gevolg. Ook is dan de kans op koolmonoxide aanwezig.

Gebruik je de gasfles niet draai dan de gaskraan dicht.

Het is altijd verstandig om een brandblusser bij de hand te houden.

Zorg dat de gasfles en hetgeen je wil gebruiken op een stevige ondergrond staat zodat deze niet kunnen omvallen

Gebruik geen gastoestellen in een afgesloten tent. Zorg voor voldoende ventilatie om koolmonoxide te voorkomen.

Gastoestellen dienen niet als verwarming te worden gebruikt. Soms wordt er een omgekeerde bloempot op het kooktoestel gezet om zo de tent lekker te verwarmen. Dit kan koolmonoxide veroorzaken.

Leg gasflessen niet in de hete zon (.30 graden of meer). Door de stijgende druk kan de fles exploderen.

Gasflessen moeten altijd rechtop staan en vervoerd worden.

De slang aan de gasfles moet ieder jaar worden nagekeken. Wanneer er scheurtjes, slijtage of mogelijk haarscheurtjes zichtbaar zijn, twijfel dan niet, maar vervang de slang.

Op de gasslang staat ook een datum. Deze mag niet ouder zijn dan 2 jaar en gebruik alleen slangen die speciaal voor butaan- en propaangaas zijn gemaakt. Meestal staat dit op de slang vermeld.

Denk eraan dat wanneer je de slang of de gasfles verwisselt er nog gas in de oude slang cq fles kan zitten. Pas dus op met open vuur.

De kraan van de gasfles niet met gereedschap open of dicht draaien maar met de hand om beschadiging te voorkomen.

Ga niet zelf aan de slag om een lege fles te vullen maar laat dit over aan een erkend vulstation.

Bron: Gezondheidskrant.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.