Dark Mode On / Off

Paar kopjes koffie doen je goed

koffie kan je goed doen

Een paar kopjes koffie per dag doen je alleen maar goed.

Vaak wordt gedacht dat het drinken van koffie niet goed voor je is. Echter, ook in dit geval geldt: teveel is nooit goed. Gewoon dagelijks 3 a 4 kopjes koofie drinken kan je juist goed doen. Het telt mee om je vochtbalans op peil te houden. Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum vallen Water, koffie en thee zonder suiker in de categorie “bij voorkeur”. Een kop koffie kan ervoor zorgen dat je energie weer wat toeneemt. Het zou wel kunnen dat je dankzij de cafeïne die in koffie voorkomt ‘s avonds niet zo snel in slaap valt. In dat geval zou je ‘s avonds beter een kopje Décafé kunnen drinken.

Calorieën

Koffie bevat niet veel calorieën. Dit geldt uiteraard als je er geen suiker of melk in doet. Zowel koffie als thee zijn in Nederland de meest gedronken drankjes. Gemiddeld nemen we 4,4 kopjes koffie per dag.

Koffie zetten

Koffie kun je op verschillende manieren zetten. In de meeste huishoudens is wel een snelfilterapparaat te vinden vaak in combinatie met een Senseo koffiezetapparaat. Ook de volautomatische koffiemachines kom je steeds meer in de Nederlandse keuken tegen. Een kopje lekkere koffie hangt af van de samenstelling van de koffie en hoe deze wordt gezet.

Cholesterol

Koffiebonen bevatten van nature koffieolie. De olie kan er voor zorgen dat je cholesterolgehalte in het bloed wordt verhoogd. Dat is met name het geval als je kookkoffie gaat zetten. Gemalen koffie opkoken met water en het zetsel afgieten zonder het te filteren. Wanneer je filterkoffie, oploskoffie of de Senseo koffiepads gebruikt zal de koffieolie achterblijven in het koffiedik en kan het dus ook niet van invloed zijn op je cholesterolgehalte.

Gezond

Een paar koppen koffie per dag doen je alleen maar goed. Koffie bevat evenals groenten, fruit en thee antioxidanten. Deze helpen om de cellen en weefsels in het lichaam te beschermen.

Afvallen mogelijk, ook met koffie

Dat het aantal Nederlanders met overgewicht steeds groter wordt is een kwalijke zaak en daar moet dan ook iets aan gedaan worden. Maar een kopje koffie kan geen kwaad. het zou je juist goed doen als je aan de lijn doet.

Gemiddelde energiewaarde per consumptie van de diverse koffievarianten:

Koffie zwart1kcal
Koffie met (halfvolle) melk19kcal
Koffie met suiker16kcal
Koffie met melk en suiker35kcal
Cappuccino (automaat)40kcal
Cappuccino (Senseo pads)35kcal
Ice Cappuccino (DE, 250 ml)133kcal

Per dag hebben vrouwen gemiddeld 2000 kcalorieën nodig
en mannen ongeveer 2500 kcalorieën.

Op de website www.koffieengezondheid.nl is meer informatie te vinden.

Bron: Douwe Egberts

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen