Dark Mode On / Off

Kopiëren paspoort niet toegestaan

maak geen kopie van paspoort

Geen kopie of scan van je paspoort laten maken.

Behalve in geval van een uitzonderingssituatie hoef je niet toe te staan dat ergens een kopie of scan van je paspoort wordt gemaakt. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) komt met een aantal richtlijnen nadat hierover regelmatig klachten van consumenten binnenkomen. Ook zijn er gevallen bekend dat als gevolg van het kopiëren misbruik is gemaakt van de persoonsgegevens.

Bij het aangaan van een abonnement van bijvoorbeeld sportschool, telecombedrijven, het boeken van een reis of bij andere bedrijven mag men wel het paspoort controleren maar er geen kopie van maken. Ook bij het inchecken in een hotel wordt altijd gevraagd het paspoort te tonen. Ook dan mag er geen kopie of scan van worden gemaakt.

In sommige gevallen zoals het openen van een bankrekening of wanneer iemand zijn paspoort bij een nieuwe werkgever moet tonen dan is een kopie toegestaan. In dat geval mag het bsn-nummer en de foto worden afgeplakt. Bedrijven zijn verplicht om zorgvuldig met de gegevens om te gaan. Wanneer de persoonsgegevens in verkeerde handen terechtkomen kunnen consumenten daarvan nog jarenlang schade door ondervinden.

Bron: AD

Aanbevolen artikelen