Dark Mode On / Off

Het verkennen van vloerbedekking

Het verkennen van vloerbedekking

Ga je binnenkort wat kleiner wonen? Dan is dat een perfecte kans om goed na te denken over het type vloerbedekking dat je in je nieuwe woning wilt hebben. Er zijn namelijk flink wat soorten om uit te kiezen, en elke soort heeft zowel fijne voordelen, als wat nadelen. Door de voor- en nadelen van elke soort door middel van dit artikel naast elkaar te zien, kun je het overzicht behouden en een vloerbedekking kiezen die het beste bij je past.

Vloerkleden

Vloerkleden zijn handig voor kamers waarvan je de vloer niet kunt vervangen, of waar de vloer al in een goede staat is. Ze bieden warmte en comfort, zeker als je binnenshuis je schoenen uittrekt. Daarnaast is een vloerkleed heel effectief in geluid dempen. In het geval van dunne wanden is er zo dus minder kans dat de buren je kunnen horen lopen. Ook zijn vloerkleden een goede manier om het monotone uiterlijk van een kamer te onderbreken met iets wat helemaal anders is! Een iets minder positief punt is het onderhoud van een vloerkleed. Een vloerkleed verzamelt helaas wel wat stof, en zal dus ook regelmatig buiten uitgeklopt moeten worden. Voor een klein kleed is dat niet zo’n uitdaging, maar voor een groot kleed zul je al snel twee mensen nodig hebben!

Pvc

Pvc is een dun en soepel materiaal, dat meestal in een stuk over de bestaande vloer heen wordt gelijmd. De meeste pvc vloeren zijn zo geprint dat ze op een houten vloer lijken, waardoor de vloer een natuurlijke uitstraling heeft. Verder is pvc makkelijk te reinigen: eens in de week stofzuigen en soms even dweilen is genoeg om de vloer schoon en fris te houden. Pvc kan goed tegen vocht, en kan dus bijvoorbeeld ook in de badkamer of keuken worden gelegd. Een nadeel is dat pvc in een deel over de vloer zit: het is een soort behang voor de vloer. Dit betekent dat eventuele schade aan de vloer een stuk moeilijker te herstellen is.

Tapijt

Tapijt is een iets traditionelere vloerbedekking, die ontzettend veelzijdig is. Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten tapijt! Net als een vloerkleed is tapijt meestal uiterst zacht en comfortabel, en is het goed in het dempen van geluid. Daarnaast werkt een vloer met tapijt als een isolerend laagje, waardoor de warmte in een kamer beter wordt vastgehouden. Ook is tapijt een goede manier om kleine beschadigingen aan de ondervloer te verbergen. Tapijt is echter wel slijtgevoelig: als je jouw tapijt zo lang mogelijk wilt laten meegaan, zul je zware meubels moeten vermijden, of in ieder geval eens in de zoveel tijd moeten verplaatsen.

Laminaat

Laminaat en pvc worden vaak met elkaar verward. Toch verschillen ze op een aantal gebieden! Laminaat bestaat wel uit individuele delen, waardoor een beschadiging makkelijker te repareren is. Voor de rest heeft laminaat veel positieve overeenkomsten met pvc. Een belangrijk verschil is dat laminaat gevoelig is voor water. Het is dus niet geschikt voor elke kamer!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen