Dark Mode On / Off

Welke huismiddeltjes kun je toepassen bij een te lage bloeddruk

Welke huismiddeltjes kun je toepassen bij een te lage bloeddruk

Regelmatige bloeddrukmetingen helpen om een lage bloeddruk op te sporen. Medicatie is meestal niet nodig bij een lage bloeddruk. In de meeste gevallen zijn eenvoudige huismiddeltjes voldoende om de bloeddruk te verhogen. Ik geef je in dit artikel een introductie over het onderwerp en beschrijf daarna enkele huismiddelen die je kunt gebruiken bij een lage bloeddruk.

Lage bloeddruk

Er is sprake van lage bloeddruk (hypotensie) wanneer de bloeddruk onder een waarde van 105 tot 60 mmHg zakt. In tegenstelling tot hoge bloeddruk is lage bloeddruk geen ziekte op zich en is het gunstiger voor het lichaam. De grenzen van een normale bloeddruk zijn ook niet zo precies gedefinieerd als bij hypertensie. Bij vrouwen spreken we van een lage bloeddruk als de waarden lager zijn dan 100/60 mmHg. Bij mannen is de bloeddruk laag bij waarden lager dan 110/60 mmHg.

Wanneer symptomen zoals duizeligheid, hoofdpijn of vermoeidheid optreden, heeft een lage bloeddruk meestal een pathologische waarde en kan het een subjectief probleem worden. Onderdruk kan echter ook een indicatie zijn van een andere reeds bestaande aandoening zoals een schildklierafwijking. Mocht je binnenkort een operatie hebben, dan kan een lage bloeddruk voor problemen zorgen bij een operatie. Je moet dan met de arts ervoor zorgen dat de bloeddruk omhoog gaat.

Lage bloeddruk kan worden onderverdeeld in verschillende types:

Arteriële hypotensie

Aanhoudend lage systolische waarden onder 100 mmHg komen meestal voor bij jonge, slanke mensen. Het wordt ook wel primaire of constitutionele hypotensie genoemd, omdat het meestal in families voorkomt. Symptomen die behandeling vereisen worden er meestal niet mee geassocieerd.

Secundaire hypotensie

Deze symptomatische vorm van lage bloeddruk wijst op andere oorzaken en ziekten, zoals hart- en vaatziekten of hypothyreoïdie.

Orthostatische hypotensie

Een plotse daling van de bloeddruk na een verandering van lichaamshouding wordt orthostatische circulatiestoornis genoemd. Met name snel opstaan uit een liggende of zittende positie kan leiden tot duizeligheid of zelfs bewusteloosheid als gevolg van problemen met de aanpassing van de bloeddrukregulatie. Verlichting kan worden bereikt door de benen omhoog te leggen, waardoor het bloed terug naar het hart stroomt. Ouderen en diabetici worden meestal getroffen.

Je kunt meer te weten komen over de oorzaken van lage bloeddruk in het artikel Oorzaken lage bloeddruk.

Wat moet ik doen als ik een lage bloeddruk heb?

In principe is een lage bloeddruk geen ernstige ziekte en niet schadelijk. Een te lage bloeddruk wordt daarom alleen behandeld als het echt een last is voor de betrokkenen. Vóór behandeling moet een onderliggende, reeds bestaande ziekte altijd worden uitgesloten of, indien nodig, behandeld. Helaas zijn de behandelingsmogelijkheden voor arteriële en orthostatische hypotensie beperkt.

Eenvoudige huismiddeltjes en maatregelen zijn vaak voldoende om de bloeddruk te verhogen en te stabiliseren. Voordat je echter je toevlucht neemt tot dergelijke zelfhulpmaatregelen, moet je zeker met je arts bespreken of ze in jouw geval geschikt zijn.

Er bestaat een heel scala aan huismiddeltjes om de bloeddruk te verhogen

Huismiddeltjes tegen lage bloeddruk

Er bestaat een heel scala aan huismiddeltjes om de bloeddruk te verhogen, die je individueel kunt kiezen op basis van je persoonlijke klachten en symptomen. Een lage bloeddruk kan meestal weer worden verhoogd met deze zachte therapieën.

Homeopathie (afzonderlijk of als complex middel)

 • Crataegus (meidoorn)
 • Myrtillocactus (cactus)
 • Pulsatilla (pasquebloem)
 • Sepia (inkt van de zeekat)
 • Calciumcarbonicum
 • Gelsemium

Geneeskrachtige planten (afzonderlijk of als combinatiepreparaten)

 • Bezemkruid
 • Ginsengwortel (Panax ginseng)
 • Maretak
 • Rozemarijn (Rosmarinum officinalis)
 • salie
 • tijm
 • Meidoorn (Crataegus extracten)
 • Kamfer (Cinnamomum camphora)

Zelfhulp voor lage bloeddruk

Slaap voldoende met een hoog bovenlichaam

Als je je hoofd ongeveer 20 graden omhoog houdt, verminder je de nachtelijke uitscheiding door de nieren en verminder je ochtendbloeddrukschommelingen. Na het slapen of lang zitten moet je eerst je armen en benen strekken en dan langzaam opstaan.

Een zoutrijk dieet

In tegenstelling tot mensen met een hoge bloeddruk, kunnen mensen met een lage bloeddruk iets royaler zijn met hun zoutinname. Je moet echter wel veel drinken en kleinere maaltijden eten in plaats van een paar overvloedige.

Veel drinken

Lage bloeddruk gaat vaak gepaard met een zekere mate van uitdroging, vooral bij oudere mensen. Zorg er daarom voor dat je veel drinkt. Water en vruchtenthee zijn het beste. Koffie en een glas mousserende wijn verhogen je bloeddruk maar even en daarna ben je vermoeider dan ervoor.

Voldoende beweging

Wees regelmatig actief en plan voldoende lichaamsbeweging in je dag. Neem de trap in plaats van de lift en laat de auto vaker staan. Regelmatig sporten of bewegen kan ook helpen om je bloeddruk te verhogen. Vooral sporten die de bloedsomloop stimuleren, zoals joggen, dansen of fietsen, zijn hiervoor geschikt.

Liever douchen dan baden

Douchen is beter voor een lage bloeddruk dan baden, omdat de warme huid en verwijde bloedvaten er vaak voor zorgen dat het bloed zich in de benen verzamelt. Als je echter niet zonder wilt, mag het water niet te warm zijn en moet je ervoor zorgen dat je dit vooral langzaam doet bij het opstaan.

Hydrotherapie

Afwisselend warm en koud douchen of een borstelmassage in de ochtend kan ook helpen om je bloeddruk te verhogen. Als je het in het begin moeilijk vindt, begin dan met korte koude douches en verleng ze dan elke dag tot 30 seconden. Begin altijd bij de voeten en werk met ronddraaiende bewegingen omhoog naar het hart.

Draag steunkousen

Compressiekousen zijn misschien een beetje vervelend in de zomer, maar als je spataderen hebt moet je ze zeker dragen om te voorkomen dat het bloed zich ophoopt in je benen. Je kunt de veneuze pomp ook stimuleren door af en toe met je voeten te wippen.

Ontspanningstechnieken

Hoewel yoga niet direct gerelateerd is aan bloeddruk, zijn er een aantal oefeningen die een revitaliserend effect hebben. Dit kan de symptomen van een lage bloeddruk verlichten.

Acupunctuur

Acupunctuur kan ook helpen om de bloeddruk te verhogen door middel van gerichte naaldbehandeling.

Ik hoop dat je wat aan deze tips en uitleg hebt gehad. Het is natuurlijk belangrijk dat je, bij zorgen over je gezondheid, contact opneemt met je huisarts! Voor de rest kun je dus werken aan een betere levensstijl, je kunt meer structuur inbouwen en je kunt werken aan meer ontspanning 🙂 Veel succes.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen