Dark Mode On / Off

Migraine vs. hoofdpijn: doe de migraine symptomen test

Migraine vs hoofdpijn - doe de migraine symptomen test

De meesten van ons zijn bekend met de kloppende pijn in je slapen. Vaak wordt dat gezien als normale hoofdpijn. Veel mensen lijden aan migraine maar minder dan 5 procent van de getroffenen wordt nauwkeurig gediagnosticeerd en krijgt de juiste zorg.

Voordat je jouw pijn afdoet als gewoon hoofdpijn, moet je het onderscheid tussen hoofdpijn en migraine leren kennen. Als je de belangrijkste verschillen kent, kun je, indien nodig, je maatregelen treffen. Daarom volgt hier een migraine symptomen test, zodat je weet waar je aan toe bent.

 

Soorten en oorzaken van veelvoorkomende hoofdpijn

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Dus het identificeren van de locatie en aard van jouw pijn kan helpen bij het bepalen van de oorzaak. Enkele van de meest voorkomende soorten zijn:

 

Spanningshoofdpijn.

De pijn van spanningshoofdpijn heeft de neiging zich over beide zijden van het hoofd te verspreiden. Vaak beginnend aan de achterkant en naar voren kruipend. Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Vermoeide ogen, stress en honger zijn vaak oorzaken van spanningshoofdpijn en kunnen chronisch zijn.

 

Sinushoofdpijn.

Deze hoofdpijn slaat vaak toe als je ziek bent of een verstopt gevoel hebt. Ze worden veroorzaakt door zwelling in de sinusholtes, wat resulteert in pijn achter de wangen, neus en ogen. De pijn is vaak het ergst als je ‘s morgens wakker wordt en als je voorover buigt.

 

Clusterhoofdpijn.

Deze hoofdpijn is meestal erg pijnlijk en komt voor in “clusters”. Dat betekent dat ze dagelijks voorkomen (meestal tegelijkertijd), soms tot meerdere keren per dag gedurende maanden. Ze zijn het resultaat van verwijding in de bloedvaten van de hersenen. Dit als gevolg van het vrijkomen van serotonine en histamine. Ze kunnen worden veroorzaakt door fysieke inspanning, fel licht of zelfs hoogte.

 

Wat is migraine: symptomen test

Wat is migraine let op deze symptomen

Wanneer de meeste mensen de term migraine horen, denken ze vaak aan ernstige hoofdpijn. Maar hoofdpijn is slechts één symptoom van migraine en ze kunnen variëren in ernst en lengte. Migraine is een neurologische aandoening waarbij zenuwbanen en chemicaliën betrokken zijn.

De veranderingen in hersenactiviteit hebben invloed op het bloed in de hersenen en de omliggende weefsels. Hierdoor ontstaat een reeks symptomen. Naast ernstige hoofdpijn kunnen migrainepatiënten enkele of alle van de volgende symptomen ervaren:

  • Misselijkheid
  • Verhoogde gevoeligheid voor licht, geluid of geuren
  • Duizeligheid
  • Extreem vermoeid

Een migraine-episode kan in vier verschillende fasen voorkomen, hoewel niet iedereen elke fase doormaakt. De fasen omvatten:

Prodrome-fase: soms de pre-hoofdpijnfase genoemd. Deze fase vertoont pijnloze symptomen die uren of dagen voordat de migraine arriveert optreden. Deze omvatten stemmingswisselingen, hunkeren naar voedsel en stijfheid van de nek.

• Aurafase: Aura’s verwijzen naar sensorische stoornissen die optreden vóór of tijdens een migraine. Aura’s kunnen iemands zicht, aanraking of spraak beïnvloeden, hoewel niet iedereen die aan migraine lijdt, aura’s ervaart. Zoals wazig zien, blinde vlekken die na verloop van tijd groter worden, gevoelloosheid in de arm en verwarde spraak.

• Hoofdpijnfase: dit is wanneer de pijn meestal toeslaat en deze kan variëren van mild tot slopend. Lichamelijke activiteit en blootstelling aan licht, geluid en geuren kunnen de pijn verergeren. Sommige mensen kunnen echter migraine hebben zonder hoofdpijn te krijgen.

• Postdromale fase: de laatste fase is wanneer de pijn is verdwenen. Mensen kunnen zich tijdens deze fase uitgeput, verward of algemeen onwel voelen.

 

Migraine oorzaken

Hoewel hoofdpijn meestal gemakkelijk te traceren oorzaken heeft, heeft migraine gemeenschappelijke triggers, maar geen enkele oorzaak. Als je lijdt aan migraine, kan het zijn dat bepaalde factoren een aanval veroorzaken.

Triggers variëren van persoon tot persoon en kunnen zijn:

• Gender- en hormonale verschuivingen: vrouwen hebben drie keer meer kans op migraine dan mannen. Menstruatiecycli en veranderingen in hormonen zijn een factor bij migraine onder vrouwen.

• Allergieën: Ook wel allergische rhinitis genoemd, allergieën veroorzaken irritatie en ontsteking. Omdat migraine gepaard gaat met ontsteking van de bloedvaten, zijn allergieën voor sommige mensen een bekende trigger.

• Genetica: mensen met familieleden die aan migraine lijden, hebben meer kans om zelf migraine te ontwikkelen. Wetenschappers hebben een genetische mutatie ontdekt die veel voorkomt bij mensen met het meest typische type migraine.

• Milieu: deze categorie omvat een breed scala aan triggers. Zoals veranderingen in het weer, stress, voedsel, geuren en gebrek aan slaap.

 

Behandeling voor migraine en hoofdpijn

Hoewel er geen specifieke remedie is voor hoofdpijn en migraine, kunnen medicatie en veranderingen in levensstijl helpen. Om jouw symptomen te behandelen en toekomstige episodes te voorkomen.

 

Vrij verkrijgbare medicijnen

Pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen en aspirine kunnen nuttig zijn voor hoofdpijn of milde migraine. Excedrin® Migraine is een andere geweldige optie die goed werkt, evenals cafeïne. Uit een onderzoek uit 2017 bleek ook dat melatonine migraine en clusterhoofdpijn kan helpen voorkomen. Voor de juiste dosis dien je jouw arts te raadplegen over het gebruik van deze behandeling.

 

Geneesmiddelen op recept

Als je regelmatig matige tot ernstige migraine ervaart, zijn deze pijnstillers mogelijk niet voldoende om jouw symptomen te beheersen. Geneesmiddelen op recept kunnen helpen de ernst van jouw migraine te verminderen en toekomstige voorvallen te voorkomen. Medicatie kan zijn:

  • Bloeddrukmedicijnen, zoals bètablokkers
  • Antidepressiva
  • Geneesmiddelen tegen epilepsie
  • Botulinum toxine A (Botox) injecties

 

Veranderingen in levensstijl

Het aannemen van veranderingen in levensstijl kan ook sommige soorten hoofdpijn en migraine helpen voorkomen. Deze omvatten:

  • Regelmatig sporten
  • Wijzigingen in het dieet aanbrengen om triggerfoods te vermijden
  • Slaapgewoonten verbeteren
  • Ontspanningstechnieken beoefenen, zoals yoga en meditatie

Het bijhouden van een migraine- of hoofdpijndagboek kan je ook helpen patronen te volgen en triggers te identificeren. Noteer dingen zoals de dag en het tijdstip waarop jouw hoofdpijn of migraine begon. De omgeving en activiteit voordat de symptomen begonnen en hoe lang de pijn aanhield.

Deze informatie kan jou helpen bij het opstellen van een plan om triggers te vermijden en frequentie te verminderen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen