Dark Mode On / Off

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt met name veroorzaakt door teveel spanning in de gelaatsspieren of de nekspieren. Deze vorm van hoofdpijn komt het meeste voor. De pijn is vaak gering tot matig en drukkend of klemmend van aard, meestal ook aan beide zijden van het hoofd. De pijn kan enkele minuten duren, maar ook enkele dagen. Andere verschijnselen doen zich bij deze vorm van hoofdpijn niet voor en de pijn wordt ook niet verergerd door inspanning.

Migraine

Migraine is een aanvalsgewijze hoofdpijn en is vaak een eenzijdige en heftige, bonzende hoofdpijn. Als de aanval niet behandeld wordt kan deze enkele uren duren, maar ook enkele dagen. Migraine gaat geregeld vergezeld van misselijkheid of braken. Licht en/of geluid kan vaak ook slecht verdragen worden.

Soms kondigt migraine zich van tevoren aan. Men krijgt dan klachten bij het kijken of men krijgt last van gapen, concentratieverlies of inactiviteit.

Clusterhoofdpijn

Bij clusterhoofdpijn heeft men een zeer heftige, bonkende hoofdpijn rond de ogen of slaapstreek. De hoofdpijn gaat vergezeld van rode, tranende ogen met soms opgezette, hangende oogleden of bijvoorbeeld een verstopte neus of loopneus. Een aanval kan tot drie uren duren.

Clusterhoofdpijn kan in een periode tot veel aanvallen leiden, waarna de hoofdpijn soms wel weer jaren weg kan blijven. Vliegen, chocola, alcohol of kaas kunnen een clusterhoofdpijn uitlokken.

Een verschil ten opzichte van migraine is dat bij clusterhoofdpijn men juist niet stil in bed gaat liggen, maar men graag beweegt.

Op de site van Gezondheidsplein kun je een test doen om na te gaan welke vorm van hoofdpijn je hebt.

Bron: Gezondheidsplein

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen