Dark Mode On / Off

Blindedarm vaak onnodig verwijderd

Een ontsteking van de blindedarm is meestal snel te herkennen omdat de buik langzaam of snel, pijnlijk en gevoelig wordt.  De pijn die in het midden van de buik of de maagstreek begint, verplaatst zich naar de rechterkant en dan naar beneden richting onderbuik. Vaak gaat een blindedarmontsteking gepaard met misselijkheid, overgeven en koorts. Wanneer het echt een ontstoken blindedarm betreft dan is een spoedige operatie de enige oplossing.

Toch is radioloog Cobben van het Medisch Centrum Haaglanden van mening dat chirurgen te vaak op hun eigen diagnose van pijnklachten afgaan waardoor te vaak een gezonde blindedarm wordt verwijderd. Volgens de radioloog zijn ruim 1 op de 3 blindedarmoperaties onnodig uitgevoerd. Volgens hem is het beter om eerst een buikfoto te laten maken om 100% zekerheid te hebben dat het om een blindedarmontsteking gaat.

Pijn rechtsonder in de buik kan bijvoorbeeld ook komen door nierproblemen.

Bron: Consumentengids

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.