Dark Mode On / Off

Sparen voor een tweede huis

Sparen voor een tweede huis

Voor veel 50 plussers is het hebben van een tweede huis een enorme droom. Dan hebben we het niet over een tweede woning in Nederland, maar vaak over een vakantiewoning in het buitenland. Hoe fijn is het dat je op ieder gewenst moment de auto of het vliegtuig kunt pakken om even te kunnen genieten van de zon? Niet alleen fijn voor jezelf, maar bijvoorbeeld ook voor de kinderen en kleinkinderen. Reden genoeg dus om hier eens goed over na te denken. Om dit te kunnen realiseren, moet er natuurlijk wel genoeg geld zijn. Daarom is het belangrijk om al op tijd te beginnen met sparen. Helemaal wanneer we wat ouder zijn en vaak ook met veel minder genoegen nemen, zien we dat de gemiddelde 50-plusser flink kan sparen iedere maand. Hoe je het beste kunt sparen voor een tweede huis, vertellen we je aan de hand van wat praktische tips.

Bepaal het budget

Voordat je kunt beginnen met sparen, is het wel prettig te weten wat er allemaal mogelijk is. Breng daarom eerst je inkomsten en uitgaven in kaart, zodat je op basis daarvan kunt zien wat je iedere maand overhoudt. Daarbij is het belangrijk om ook rekening te houden met de extra kosten die bij het kopen van een tweede huis komen kijken. Omdat je er vaak niet aan ontkomt om bijvoorbeeld een extra hypotheek op te nemen, moet je ook rekening houden met de kosten voor de notaris en allerlei andere kosten die hierbij komen kijken. Dus stel dat jij als doel hebt dat je 50.000 euro wilt sparen, dan weet je wat je te doen staat.

Kies de juiste spaarrekening

Wanneer je van plan bent om een serieus bedrag bij elkaar te gaan sparen, is de spaarrente vergelijken een belangrijke eerste stap bij het maken van je keuze. Zo lijkt een verschil van 0,10% rente misschien niet veel, maar als we het hebben over een looptijd van een aantal jaren en over bedragen van tienduizenden euro’s of zelfs meer, dan kan dit verschil aanzienlijk zijn. Kies daarom niet alleen voor een spaarrekening met hoge rente, maar kijk ook naar eventuele bonussen op het moment dat je het geld voor een bepaalde periode vastzet. Want op het moment dat je weet waarvoor je spaart en je hier bijvoorbeeld de eerste 5 jaar toch niet aankomt, dan is het zonde om bijvoorbeeld niet te kiezen voor het vastzetten van je geld.

Blijf je uitgaven goed in de gaten houden

Om je doel sneller te kunnen bereiken, zijn er twee dingen belangrijk. Het eerste is het blijven monitoren van je uitgaven en deze waar nodig terug te brengen zodat je (nog) meer kunt sparen. De andere is het regelmatig vergelijken van spaarrekeningen, zodat je kunt overstappen naar de hoogste rente spaarrekening voor een nog hoger rendement op lange termijn. Helemaal over een langere periode is het effect van rente op rente enorm en kan het je zomaar enkele duizenden euro’s schelen onderaan de streep.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen