Dark Mode On / Off

Hoge bloeddruk, vaak merk je het niet

Hoge bloeddruk

Iedere keer dat je hart slaat, wordt bloed van je hart naar de rest van je lichaam gepompt, via de bloedvaten. De bloeddruk is een maat voor de kracht die hierdoor op de bloedvaten wordt uitgeoefend. We meten de bloeddruk in millimeter kwikdruk, afgekort als mmHg.

Er zijn twee metingen:
De systolische bloeddruk (ofwel bovendruk) – de druk van het bloed op de vaten op het moment dat het hart slaat.
De diastolische bloeddruk (ofwel onderdruk) – de druk van het bloed op de vaten als het hart in rust is.

Een gezond persoon heeft:
Een systolische bloeddruk van circa 120 mmHg.
Een diastolische bloeddruk van circa 80 mmHg.

Deze maten worden over het algemeen samen gerapporteerd, als: 120 boven 80 of 120/80 mmHg.

De bloeddruk is variabel en schommelt tijdens de dag. Lichamelijke activiteit, stress en opwinding kunnen allemaal een tijdelijke stijging veroorzaken. Dit is normaal en hoeft niet te betekenen dat je een hoge bloeddruk hebt.

Een hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk (of hypertensie) is gedefinieerd als een systolische bloeddruk van minstens 140 mmHg en een diastolische bloeddruk van minstens 90 mmHg; in andere woorden: 140/90 mmHg.

Dit houdt in dat je bloed een constante, abnormaal hoge druk uitoefent op je bloedvaten, waardoor je hart extra belast wordt. Dit is niet goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Gelukkig is het makkelijk om erachter te komen of je een verhoogde bloeddruk hebt. Mocht dit het geval zijn dan kun je je bloeddruk eenvoudig onder controle houden door voeding, leefstijl en wanneer nodig met behulp van medicijnen. Eén van de manieren om de bloeddruk gezond te houden is je voeding aan te passen en minder zout te eten en tegelijkertijd meer kalium te consumeren.

Laat je bloeddruk regelmatig controleren
Van een verhoogde bloeddruk merk je niet altijd iets; je kunt het dus hebben zonder dat je het weet. Daarom is het goed om je bloeddruk regelmatig te laten controleren door een huisarts of een andere gezondheidsdeskundige.

Oorzaken van een hoge bloeddruk
Er zijn een aantal oorzaken te benoemen waardoor je een hoge bloeddruk kunt krijgen:

* Leeftijd – oudere mensen hebben vaker een hoge bloeddruk
* Genetische verschillen – een hoge bloeddruk kan erfelijk zijn. Mensen van negroïde afkomst zijn bijvoorbeeld gevoelig voor een hoge bloeddruk
* Lichamelijke factoren – overgewicht, diabetes en nierziekten verhogen het risico
* Voedingsgerelateerde factoren – een hoge zout- en alcoholinname zijn veelvoorkomende oorzaken

Welke leefstijl kan helpen?
Eenvoudige aanpassingen van je voeding en leefstijl kunnen bij de meeste mensen de bloeddruk verlagen.

Dit zijn:
* Afvallen, als je te zwaar bent
* Je zoutinname beperken en je kaliuminname verhogen
* Veel groente, fruit, magere zuivel en weinig totaal en verzadigd vet eten
* Meer bewegen
* Je alcoholconsumptie matigen
* Stoppen met roken

Als je bloeddruk hoger dan 140/90 mmHg is en veranderingen in leefstijl blijken niet te helpen, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je adviseren of medicijnen voorschrijven.

Bron: becel

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen