Dark Mode On / Off

Duizeligheid bij ouderen: wat te doen?

Tips tegen duizeligheid bij ouderen

Als 50plusser ken je het vast wel; je staat te snel op of je hebt een aantal dagen slechter geslagen en je krijgt last van duizeligheid. Soms kun je er ook kortademig bij worden. Het is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Het kan erg vervelend zijn en invloed hebben op de dagelijkse activiteiten. In dit artikel bespreken we de oorzaken van duizeligheid bij ouderen en geven we tips over wat je kunt doen om duizeligheid te verminderen.

Oorzaken duizeligheid bij ouderen

Er zijn verschillende oorzaken van duizeligheid bij ouderen. Een veelvoorkomende oorzaak is een verandering in de bloeddruk. Naarmate we ouder worden, kan onze bloeddruk minder stabiel worden, wat kan leiden tot duizeligheid. Daarnaast kunnen ook problemen met het evenwichtsorgaan in het binnenoor duizeligheid veroorzaken. Dit orgaan speelt een belangrijke rol in het handhaven van ons evenwicht.

Andere mogelijke oorzaken van duizeligheid bij ouderen zijn;

 • medicatiegebruik,
 • uitdroging,
 • bloedarmoede
 • en een lage bloedsuikerspiegel.

Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van duizeligheid te achterhalen, zodat er gerichte maatregelen genomen kunnen worden.

Wat te doen bij duizeligheid?

Als je regelmatig last hebt van duizeligheid, is het verstandig om dit te bespreken met je huisarts. Deze kan onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen en een passende behandeling voorstellen. Daarnaast zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om duizeligheid te verminderen:

 1. Neem de tijd om op te staan:
  Sta langzaam op uit een zittende of liggende positie, zodat je lichaam de kans krijgt om zich aan te passen aan de verandering in houding.
 1. Blijf gehydrateerd:
  Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, omdat uitdroging duizeligheid kan veroorzaken.
 1. Vermijd triggers:
  Als bepaalde situaties of bewegingen duizeligheid veroorzaken, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden.
 1. Oefeningen voor balans:
  Het doen van specifieke oefeningen om je balans te verbeteren kan helpen bij het verminderen van duizeligheid. Raadpleeg een fysiotherapeut voor advies en begeleiding.

Extra vitamines innemen tegen duizeligheid

Studies suggereren dat bepaalde vitamines en mineralen kunnen helpen bij het verminderen van duizeligheid. Vitamine D, vitamine B-12 en magnesium worden vaak genoemd als mogelijke supplementen die duizeligheid kunnen verminderen. Het is echter belangrijk om hierover advies in te winnen bij een arts voordat je deze supplementen gebruikt.

Tips tegen duizeligheid bij ouderen

Hier zijn nog enkele algemene tips die kunnen helpen bij het verminderen van duizeligheid:

 • Vermijd het dragen van hoge hakken of instabiele schoenen, omdat deze je evenwicht kunnen verstoren.
 • Zorg voor voldoende verlichting in huis om struikelen en vallen te voorkomen.
 • Houd je bloedsuikerspiegel stabiel door regelmatig te eten en gezonde snacks bij je te hebben.
 • Probeer stress te verminderen, omdat dit duizeligheid kan verergeren.
 • Raadpleeg een specialist, zoals een KNO-arts of een neuroloog, als de duizeligheid aanhoudt of ernstig is.

Conclusie

Duizeligheid bij ouderen is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om duizeligheid te verminderen. Bespreek je klachten altijd met een huisarts om de onderliggende oorzaak te achterhalen en een passende behandeling te krijgen.

Volg daarnaast de bovenstaande tips om duizeligheid zoveel mogelijk te voorkomen. Onthoud dat duizeligheid bij ouderen vaak goed te behandelen is en dat je niet alleen hoeft te blijven met dit probleem.

Lees ook eens over neusbloedingen als je ouder wordt of lees onze cornerstone pagina over gezondheid en levensstijl thema’s.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen