Dark Mode On / Off

Neusbloedingen bij ouderen – Wat moet je weten?

Hoe verhelp je een neusbloeding bij ouderen

Als je 50plusser kan het vaker voorkomen. Je krijgt opeens een bloedneus. Ouder worden brengt vaak verschillende uitdagingen met zich mee, waaronder neusbloedingen bij ouderen. Het kan een beangstigend gezicht zijn om bloed uit je neus te zien stromen, maar maak je geen zorgen, neusbloedingen bij ouderen zijn over het algemeen niet ernstig.

In dit artikel zullen we bespreken wat de oorzaken zijn van een neusbloeding bij ouderen, hoe je het kunt verhelpen en waarom ouderen hier vaak mee te maken hebben. Ook zullen we een aantal supplementen bespreken die kunnen helpen bij het voorkomen van neusbloedingen bij ouderen.

Oorzaken van een neusbloeding bij ouderen

Er zijn verschillende redenen waarom ouderen last kunnen krijgen van een neusbloeding. Een van de meest voorkomende oorzaken is het droge klimaat, vooral in de wintermaanden wanneer de luchtvochtigheid laag is. De slijmvliezen in de neus kunnen uitdrogen en gevoeliger worden, waardoor ze gemakkelijker beschadigd raken en bloeden.

Daarnaast kunnen neusbloedingen bij ouderen ook veroorzaakt worden door trauma, zoals het stoten van de neus of het snuiten van de neus met te veel kracht. Bij ouderen komen neusbloedingen ook vaker voor door het dunner worden van de bloedvaten en het verminderen van de elasticiteit van de huid.

Hoe verhelp je een neusbloeding bij ouderen?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om een neusbloeding bij ouderen te stoppen. Het belangrijkste is om rustig te blijven en niet in paniek te raken.

  • Ga rechtop zitten en kantel je hoofd iets naar voren om te voorkomen dat het bloed in je keel terechtkomt.
  • Knijp vervolgens met je duim en wijsvinger je neusvleugels stevig dicht en adem door je mond.
  • Houd dit ongeveer 10 minuten vol.
  • Als het bloeden na 10 minuten niet gestopt is, herhaal dan de procedure.
  • Als het bloeden aanhoudt, neem dan contact op met een arts.

Neusbloedingen bij ouderen

Ouderen hebben vaak meer kans op neusbloedingen vanwege de veranderingen die het ouder worden met zich meebrengt. De bloedvaten worden fragieler en kunnen gemakkelijker beschadigd raken. Daarnaast kan het dunner worden van de huid ervoor zorgen dat bloedvaten sneller zichtbaar worden en daardoor sneller kunnen bloeden.

Het is belangrijk voor ouderen om goed voor hun neus te zorgen om neusbloedingen te voorkomen. Dit kan onder andere door het gebruik van een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden, het vermijden van het snuiten van de neus met te veel kracht en het vermijden van het gebruik van neusdruppels die de bloedvaten kunnen beschadigen.

Supplementen voor extra vitamines

Naast het nemen van preventieve maatregelen, kunnen supplementen ook helpen bij het voorkomen van neusbloedingen bij ouderen. Vitamine C en vitamine K spelen beide een rol bij het behoud van gezonde bloedvaten. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een arts voordat je supplementen gaat gebruiken, vooral als je al andere medicijnen gebruikt.

Conclusie

Neusbloedingen zijn een veelvoorkomend probleem bij ouderen, maar over het algemeen niet ernstig. Het is belangrijk om rustig te blijven en de juiste stappen te nemen om het bloeden te stoppen.

Ouderen kunnen extra voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het gebruik van een luchtbevochtiger en het vermijden van het snuiten van de neus met te veel kracht. Daarnaast kunnen supplementen zoals vitamine C en vitamine K helpen bij het voorkomen van neusbloedingen bij ouderen. Raadpleeg altijd een arts voordat je supplementen gaat gebruiken.

Lees ook eens onze artikelen over sudocreme en spataderen, duizeligheid bij ouderen en Oorzaken van kortademigheid bij ouderen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen