Dark Mode On / Off

Haarverlies bij ouder worden

Iedere dag verliezen we haren, dit zijn er gemiddeld 100 per dag. Je merkt het vaak niet eens en je ziet het ook niet, want onze haren groeien snel weer aan. Echter kan het zijn dat vanaf een bepaalde leeftijd er dunne plekken te zien zijn of kale plekken. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar als het jou overkomt vind je het wel vervelend. Veel mensen ergeren zich eraan of schamen zich, en zeker als het goed zichtbaar is. Een optie kan dan een haartransplantatie zijn.

Wat is een haarimplantatie?

Een behandeling die gekozen kan worden is bijvoorbeeld haarimplantatie. Hierbij wordt een deel van een bestaande haar van je verplaatst. Als je bijvoorbeeld een beginnende kale plek hebt, dan worden er haren van een andere plaats waar wel volop haar zit, verplaatst naar de kale/dunnere plek. Het is zo dat het haar dan niet weer uit gaat vallen, daarom is het een blijvende oplossing. Er is niet een standaard procedure voor wat je voor en na de behandeling kan verwachten. Het is namelijk voor iedereen anders. Sommige mensen hebben nog maar heel weinig haar, en anderen hebben een dunne (kale) plek haar en willen dan al een haartransplantatie. Het ligt dus echt aan jouw situatie hoe het er naderhand uit gaat zien. Veel mensen hebben positieve ervaringen en zijn blij dat ze weer genoeg haar op hun hoofd hebben voor een mooi kapsel.

Geschikt voor haartransplantatie?

Helaas is niet iedereen voor een haartransplantatie geschikt. Daarom moet er voorafgaand aan een behandeling altijd worden gekeken wat de opties zijn. Er wordt bijvoorbeeld uitgebreid aandacht besteed aan medicijngebruik en aan erfelijkheid. Dit geeft namelijk een beter beeld van de mogelijke oorzaak van je kaalheid. Is het kaalheid door het ouder worden of is het kaalheid door bijvoorbeeld een ziekte? Als dit bekeken is, dan wordt de conditie van je haar beoordeeld, net als de hoofdhuid. Vervolgens worden de behandelopties aan je voorgelegd en heb jij de tijd om erover na te denken wat je wil.

Ouder worden is niet erg

Veel mensen vinden het erg om ouder te worden, maar ouder worden is niet erg. Je hoeft je ook niet te schamen als je bijvoorbeeld bepaalde activiteiten niet meer zo snel kunt als toen je jong was. Dit geldt ook voor je uiterlijk, je kunt grijs worden, haren kunnen uitvallen, je kunt wat meer last krijgen van rimpels. Het hoort allemaal bij het ouder worden. Maar wanneer het echt een probleem voor je is, of je schaamt je, dan kan het goed zijn om met een arts te praten en na te gaan wat er voor mogelijke behandeling is. Mocht je vroeger kaal worden, dan kan een haartransplantatie mogelijk uitkomst bieden, zoals je hebt kunnen lezen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen