Dark Mode On / Off

Het onderhouden van een gezonde leefstijl is voor iedereen van belang, maar zeker voor mensen die in de tweede helft van hun leven zitten. Hierbij hebben we het over het welzijn van 50-plussers. Met de juiste aandacht voor gezondheid en welzijn kunnen deze jaren worden omgevormd tot een periode van vitaliteit en veerkracht. In dit artikel zullen we onze belangrijkste artikelen met betrekking tot gezondheid en leefstijl voor 50-plussers aan uw voorleggen. 

Gezondheid

Gezond zijn is een waardevol bezit in ons leven, maar na het bereiken van de leeftijd van 50 jaar worden we toch vaak geconfronteerd met nieuwe gezondheidskwesties. In dit gedeelte van het artikel gaan we enkele artikelen uitlichten die specifiek relevant zijn voor mensen van boven de 50. Van pacemakers tot krampen in de benen, we vertellen je meer over onderwerpen die van belang zijn voor mensen die zich bevinden in deze levensfase. 

Is de combinatie pacemaker en elektrische fiets echt veilig?

Is de combinatie pacemaker en elektrische fiets echt veiligElektrische fietsen (e-bikes) zijn over het algemeen veilig voor mensen met een pacemaker, ondanks de elektromagnetische straling die ze genereren. Het concept van Electric Magnetic Compatibility (EMC) zorgt ervoor dat elektronische apparaten zonder interferentie kunnen werken. E-bikes produceren elektromagnetische velden door hun motor en vermogenselektronica. Bij het ontwerpen van e-bikes moeten fabrikanten ervoor zorgen dat deze straling geen invloed heeft op andere elektronische apparaten en dat de elektronische componenten van de e-bike beschermd zijn tegen externe interferentie. 

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!

Kramp in de benen bij ouderen: hoe ga je ermee om?

Kramp in de benen bij ouderen - hoe ga je ermee omOuderen ervaren vaak kramp in de benen, vooral in de kuiten, voeten en dijen. Vrouwen hebben meer kans dan mannen en het risico stijgt met de leeftijd, waarbij 50% van de mensen boven de 80 beenkrampen ervaart. Verkorting van spieren door veranderingen in metabolisme en problemen met bloedsomloop, botten en gewrichten speelt een rol. Factoren zoals inactiviteit, overactiviteit, verkeerd zitten, langdurig staan, bepaalde medicijnen en alcoholgebruik kunnen krampen versterken.

Nachtelijke krampen kunnen worden voorkomen door hydratatie, aanvullen van mineralen, stretchen voor het slapen gaan, fietsen op een hometrainer, verandering van slaaphouding en het dragen van ondersteunende schoenen. Tips om pijn te verlichten zijn matige massage, voorzichtig strekken, toepassen van vochtige warmte en gebruik van pijnstillers. Magnesium lijkt weinig effect te hebben op beenkrampen, tenzij er sprake is van een magnesiumtekort.

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!

Duizeligheid bij ouderen: wat te doen?

Tips tegen duizeligheid bij ouderenDuizeligheid bij ouderen is een veelvoorkomend probleem, vaak veroorzaakt door veranderingen in bloeddruk, evenwichtsorgaanproblemen, medicatiegebruik, uitdroging, bloedarmoede of lage bloedsuikerspiegel. Om duizeligheid te verminderen is het belangrijk de onderliggende oorzaak te achterhalen met hulp van een huisarts. Om de duizeligheid te verminderen kun je zelf langzaam opstaan, voldoende water drinken, triggers vermijden, balansoefeningen doen en mogelijk vitaminesupplementen overwegen na advies van een arts.

Algemene tips om duizeligheid te voorkomen zijn het vermijden van instabiele schoenen, zorgen voor goede verlichting, handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel, stressvermindering en het raadplegen van specialisten indien nodig. Duizeligheid bij ouderen is over het algemeen goed behandelbaar met de juiste maatregelen en professioneel advies.

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!

Magnesium is erg belangrijk voor ouderen

Magnesium is erg belangrijk voor ouderenMagnesium is essentieel voor meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, maar ouderen ervaren vaak een tekort vanwege voedings- en absorptieproblemen. Symptomen zijn onder andere hypertensie, hartritmestoornissen, migraine, depressie en vermoeidheid. Omdat magnesium voornamelijk in cellen wordt opgeslagen, ervaren ouderen vaak geen symptomen totdat ernstige complicaties optreden. Langdurig magnesiumtekort versnelt celveroudering en bevordert leeftijdsgerelateerde ziekten. Ouderen hebben moeite met magnesiumabsorptie, waardoor supplementen en magnesiumrijke voeding belangrijk zijn.

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!

Het wondermiddel Sudocreme: tegen spataderen, acne en nog veel meer

Het wondermiddel Sudocreme - tegen spataderen, acne en nog veel meerSudocreme is een krachtig antisepticum, oorspronkelijk ontworpen voor luieruitslag, maar wordt ook gebruikt voor acne, brandwonden en wonden. Het bevat ingrediënten zoals benzylbenzoaat en zinkoxide, effectief bij luieruitslag, irritaties en huidproblemen. Bijwerkingen zijn zeldzaam maar kunnen irritatie veroorzaken bij overgevoeligheid. Sudocreme wordt ook genoemd als hulpmiddel bij spataderen. Het is echter geen genezing; het helpt de huid te beschermen en te kalmeren. Naast Sudocreme worden droog borstelen, een uitgebalanceerd dieet en gezonde levensstijl aanbevolen voor het voorkomen en behandelen van spataderen. Sudocreme kan de huid in goede conditie houden.

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!

Oorzaken van kortademigheid bij ouderen + ademhalingsoefeningen

Oorzaken van kortademigheid bij ouderen + ademhalingsoefeningenKortademigheid bij ouderen wordt vaak ten onrechte toegeschreven aan veroudering, terwijl het vaak wordt veroorzaakt door aandoeningen zoals bloedarmoede, spierzwakte en angst, naast long- en cardiovasculaire problemen. Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen, met symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden en kortademigheid. Kortademigheid kan worden verlicht met ademhalingsoefeningen, waaronder de 4-8-8-techniek, lange ademhalingen, borstwandstrekking en lopen en ademen. Ouderen moeten ook letten op hun levensstijl en dieet om symptomen te beheersen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!

Neusbloedingen bij ouderen – Wat moet je weten?

Hoe verhelp je een neusbloeding bij ouderenNeusbloedingen bij ouderen zijn vaak niet ernstig en worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals het droge klimaat, trauma en veranderingen in bloedvaten door ouder worden. Het dunner worden van de huid en bloedvaten draagt bij aan de frequentie van neusbloedingen bij ouderen. Om een neusbloeding te stoppen, wordt aangeraden rechtop te zitten, het hoofd naar voren te kantelen, de neusvleugels dicht te knijpen en rustig te blijven ademen.

Ouderen kunnen preventieve maatregelen nemen, zoals het gebruik van een luchtbevochtiger, voorzichtigheid bij het snuiten van de neus en het vermijden van schadelijke neusdruppels. Supplementen zoals vitamine C en K kunnen ook helpen, maar advies van een arts is belangrijk. Het is voor ouderen goed om voor hun neus te zorgen en medisch advies in te winnen bij aanhoudende problemen.

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!

Lifestyle

Een gezonde leefstijl is zeer belangrijk gedurende ons leven. Vaak worden we geconfronteerd met gezondheidskwesties waarbij leefstijl een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens het ontstaan of mogelijk om het te verhelpen. In dit deel van het artikel zullen we enkele relevante onderwerpen met betrekking tot leefstijl met uw delen. De artikelen zijn gericht op het verbeteren van uw leefstijl en om u zelfverzekerd te voelen na de vijfig!

Buikvet kwijtraken als je 50plus bent (en vrouw)

Buikvet kwijtraken als je 50plus bent en vrouwVoor mensen boven de 50 kan het lastig zijn om buikvet kwijt te raken, maar het is niet onmogelijk. Belangrijk is een combinatie van aërobe activiteit en krachttraining, zoals wandelen, zwemmen, fietsen en gewichtheffen. Top 7 tips zijn het vermijden van suiker, meer bewegen, gewichten tillen, voldoende slaap, stress verminderen, gezonde voeding eten en intermittent vasten.

De beste voedingsmiddelen voor buikvetverlies zijn plantaardige voeding, magere eiwitten, gezonde vetten en vezelrijk voedsel. Naarmate mensen ouder worden, dalen oestrogeenspiegels, wat kan leiden tot verlies van spiermassa en een tragere stofwisseling. Balans in hormonen is cruciaal voor gewichtsverlies.

Extreme diëten zijn niet effectief, maar een gerichte aanpak van voeding en lichaamsbeweging wel. 

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!

De beste kapsels uit 2024 voor dames 50plus

De beste kapsels uit 2024 voor dames 50plusHaarmodetrends voor dames van 50-plus in 2024 benadrukken frisheid en jeugdigheid. Populaire kapsels zijn middellang of kort, met een opkomende trend genaamd Bixie – een zachte en langere pixiesnit. Verjongende kapsels variëren van kort haar met speelse lokken rond het gezicht tot licht gelaagde bobs voor lang haar.

Enkele modetrends voor 2024 zijn:

  • Soepel en los haar voor een ultraglanzende look.
  • Gewaagde vlechten, groot en versierd met accessoires.
  • Zigzag scheiding voor levendigheid en scherpe gelaatstrekken.
  • Bixie kapsel, een mix van korte bob en lange pixie.
  • Terugkeer van natuurlijke krullen, zelfs bij de pony.
  • Paardenstaarten en staartjes met chique elastieken.

Online tools zoals de L’Oréal-website bieden de mogelijkheid om nieuwe kapsels virtueel uit te proberen. Halflang haar, een populaire keuze, is ideaal voor stijl en beheersgemak, en de lange bob blijft een favoriete stijl met verschillende herinterpretaties.

Wilt u dit hele artikel lezen? Klik dan hier!