Dark Mode On / Off

Diabetes, een sluipende ziekte

Symptomen diabetes vaak niet te herkennen.

Diabetes | Symptomen diabetes vaak niet te herkennen.

Jarenlang rondlopen met vermoeidheid en minder goed kunnen zien, en toch niet stil staan bij diabetes. Dat overkomt jaarlijks vele Nederlanders. 250.000 mensen zijn niet eens op de hoogte dat ze diabetes hebben. In 1995 een kwart miljoen diabetespatiënten, in 2005 is dit aantal al verdubbeld. Diabetes is een stofwisselingsziekte en de types 1 en 2 komen het meeste voor. Bij 20 procent gaat het om type 1, die het gevolg is van een fout in het afweersysteem. Symptomen zijn duidelijk omdat ze plotseling ontstaan: constant dorst, veel drinken, vermoeidheid, vaak plassen en sterk afvallen.

Als de diagnose is vastgesteld moet de patiënt direkt insuline spuiten om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen.

Het overgrote deel van de diabetespatiënten lijdt aan type 2. De symptomen zijn vaag en nauwelijks te herkennen. De alvleesklier maakt nog wel insuline aan maar het lichaam is er minder gevoelig voor. Type 2 is vaak het gevolg van overgewicht en weinig beweging. Ook erfelijke aanleg en ouderdom spelen een rol.

Bij type 2 moeten patiënten tabletten slikken om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Type 2 is te voorkomen als je regelmatig beweegt. Gewicht onder controle houden, matig eten en weinig snoepen. Kies voor volkoren producten, mager vlees, onverzadigde vetten, als olijfolie en rook niet.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen