Dark Mode On / Off

Buikvet kwijtraken als je 50plus bent (en vrouw)

Buikvet kwijtraken als je 50plus bent en vrouw

Als je eenmaal de 50 bent gepasseerd, is het niet zo eenvoudig om af te vallen zoals in je jongere jaren. Toen hing het gewicht niet om je middel als een overdreven aanhankelijk kind. Het is nu wat moeilijker om er vanaf te komen. En er zijn een paar hindernissen te nemen voordat dat kind blij is om van je gescheiden te zijn. Lees verder om erachter te komen wat de beste manieren zijn die je helpen bij buikvet kwijtraken voor als je 50 plus bent.

Toen je schijnbaar van de ene op de andere dag midlife bereikte, kreeg je ooit platte buik een eigen leven. Ineens paste de peperdure spijkerbroek die je vorig seizoen in de uitverkoop kocht niet meer. In feite laat de weegschaal niet veel verschil zien, maar terwijl de magere spieren krimpen, neemt het lichaamsvet toe. Meestal rond je middel in wat we visceraal vet noemen.

Dit artikel gaat in op de vrouwelijke kant, maar er staan natuurlijk ook veel bruikbare tips in voor mannelijke 50plussers.

Buikvet kwijtraken 50 plus: Welke oefeningen kun je doen?

Het is belangrijk om een goede mix van aërobe activiteit en krachttraining op te nemen. Je aërobe activiteit kunnen oefeningen zijn die je leuk vindt. Probeer te wandelen, zwemmen, fietsen en hardlopen, daar moeten uitbarstingen van hoge intensiteit worden afgewisseld met lagere intensiteit. Krachttraining gaat over het zo moeilijk maken dat je er bijna moeite mee hebt. Als je voelt dat je niet wordt uitgerekt, zet dan een tandje bij. Dit zorgt ervoor dat je spieren sterk blijven en je metabolisme op gang komt.

Top 7 dingen om te doen:

 • Vermijd suiker
 • Beweeg meer
 • Til gewichten op
 • Slaap 7-8 uur
 • Stress verminderen
 • Eet gezonde volwaardige voeding
 • Intermitterend vasten

Welke voedingsmiddelen zijn het beste om buikvet kwijt te raken?

Welke voedingsmiddelen zijn het beste om buikvet kwijt te rakenDe beste voedingsmiddelen die je in jouw dieet kunt opnemen en die je helpen buikvet kwijtraken voor 50plus:

 • Plantaardige voeding zoals groenten, fruit, noten en zaden.
 • Magere eiwitten van goede kwaliteit of plantaardige eiwitten zoals linzen, peulvruchten en kikkererwten.
 • Gezonde vetten zoals olijfolie en avocado.
 • Veel oplosbare vezels, bijvoorbeeld: phsylliumschil, linzen, gemalen lijnzaad en spruitjes.
 • Onoplosbare vezels, bijvoorbeeld: bessen, spinazie, kokosnoot en erwten

Er zijn ook receptenboeken waarin recepten staan om buikvet te kwijt te raken.

Welke veranderingen vinden er plaats in je lichaam boven de 50?

De oestrogeenspiegels dalen en andere hormonen raken uit balans. Je eierstokken geven minder hormonen af en zijn minder goed in staat om je oestrogeen, progesteron en testosteron te reguleren. De dalende oestrogeenspiegels hebben op veel manieren een negatieve invloed op jouw gezondheid.

Om af te vallen is het belangrijk dat je doet wat je kunt om je hormonen in balans te brengen. Oestrogeen is het overheersende hormoon dat afneemt of in sommige gevallen. Als je oestrogeendominantie hebt, dan is het mogelijk te hoog. Door deze constante beweging kunnen ook andere hormoonspiegels uit balans raken.

Je verliest spiermassa

De daling van oestrogeen zorgt ervoor dat de spier- en botdichtheid afneemt. Natuurlijk betekent minder spiermassa meer gewichtstoename en meestal in de vorm van buikvet. Dit vet is meestal visceraal vet dat hormonen en chemicaliën afgeeft die ontstekingen en insulineresistentie kunnen verhogen. Dit is vaak een voorloper van problemen zoals diabetes.

Je hebt een tragere stofwisseling

Door de afname van oestrogeen en daarmee spier- en botmassa vertraagt je stofwisseling. Als gevolg daarvan wordt je lichaam minder efficiënt in het verbranden van vet en calorieën. Dit kan de weg vrijmaken voor insulineresistentie die ziekten zoals diabetes type 2 kunnen veroorzaken.

Het lijkt allemaal kommer en kwel, maar het betekent gewoon dat je de dingen anders moet doen. Met een meer specifieke focus op specifieke aspecten van je levensstijl.

Hoe buikvet kwijtraken als je 50plus bent

Het goede nieuws: uithongering en geseling in de sportschool werkt niet. Het slechte nieuws: helemaal niet sporten werkt ook niet. Misschien moet je ook wat overbodige calorieën uit je dagelijkse voeding schrappen.

De beste platte buikoefeningen voor 50-plussers

Dit zijn de absolute topkeuzes voor de beste oefeningen om de buik plat te maken na de 50. In wezen zijn het twee vormen van lichaamsbeweging. Er zijn echter veel manieren om ze te doen en ze in je leven op te nemen.

Aerobic oefening

De voordelen van aerobe training voor vrouwen die hun buikvet willen kwijtraken bij 50 plus zijnDe voordelen van aerobe training voor vrouwen die hun buikvet willen kwijtraken bij 50plus zijn:

 • Verhoogde spiermassa
 • Verhoogde botdichtheid
 • Beter slapen
 • Minder stress en angst
 • Betere gezondheid van hart en longen
 • Verhoogde stofwisseling

Cardio houdt in dit geval niet in dat je jezelf uitput in oefeningen waar je een hekel aan hebt. Denk niet dat je moet zweten en puffen terwijl je jezelf een uur lang martelt.

Cardiotraining kan zo simpel zijn als een stevige wandeling 5 of 6 dagen per week. Nog beter, misschien zou je een heuvel of twee kunnen opnemen. Het valt aan te raden om minimaal 30 minuten te doen, maar liever 40 minuten.

De realiteit is dat cardio alles is dat je hartslag zelfs maar een klein beetje verhoogt.

Andere suggesties zijn:

Gewichtstraining / Krachttraining

Je begint spieren te verliezen vanaf de leeftijd van ongeveer 30 jaar. Om die spieren weer op te bouwen, is het belangrijk om krachttraining op te nemen in jouw trainingsroutine.

Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je verbrandt en hoe minder vet je zult vervoeren. Je zult ook een veel strakker uiterlijk hebben. Krachttraining bouwt spieren op die je vervolgens helpen meer vet te verbranden. Daarom is dit de perfecte oefening om meer gewicht te verliezen bij 50plus.

Je kunt het verlies aan spiermassa omkeren met slechts een minimale hoeveelheid krachttraining. Dit gaat over het trainen van jouw spieren met gewichten van de juiste grootte die passen bij uw vaardigheidsniveau. En het is gemakkelijk thuis te doen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen