Dark Mode On / Off

Blijven fietsen na je vijftigste: drie tips!

Fietsen in Nederland

Uit onderzoek is gebleken dat regelmatige lichaamsactiviteit grote positieve gevolgen heeft voor het kracht- en spierbehoud van de mens. Ook blijkt dat door te fietsen mensen een minder hoog cholesterolgehalte ervaren, verminderd buikvet en een minder groot risico lopen op overgewicht. Langer blijven fietsen kan dan ook veel gevolgen hebben voor de gezondheid. Mogelijk is dit zelfs de sleutel tot een langer en bovenal gezond leven. Ook na je vijftigste is het dan ook belangrijk om extra te bewegen. Fietsen is een goede vorm van cardio wat je lang vol kan houden en is veelal de go-to voor ‘ouderen’.

Toch moeten we ook toegeven dat fietsen na je vijftigste al wat lastiger wordt. Je houdt het minder lang vol en herstelt toch ook minder snel dan in je jongere jaren. Daarom is het zaak om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo hou je fietsen niet alleen langer vol, maar wordt het ook nog eens een stuk leuker om te doen. Met de volgende drie tips zal fietsen – ook ruim na je vijftigste – zeker lukken.

1.      Comfortabel zadel

Zeker op oudere leeftijd is het belangrijk dat je comfortabel kunt zitten. Een goede fietszadel en verende zadelpen zijn dan ook onmisbaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden beschikbaar. Ons advies is om de verschillende modellen eens in de winkel te gaan passen. Welke zit lekker? Waar zou je echt langere tijd op kunnen blijven fietsen? Bij veel ouderen heeft bijvoorbeeld de gelzadel de voorkeur. Dit is een extra zacht zadel die zich vormt naar je achterste. Zo zit je altijd lekker en heb je veel minder snel last van zadelpijn. Als deze gecombineerd wordt met een extra verende zadelpen, betekent dit dat er veel minder kracht op je lichaam komt te staan. Zo voorkom je lichamelijke ongemakken tijdens de rit.

2.      Kies voor een e-bike

Behoor jij nog tot één van de weinigen in Nederland die geen e-bike bezitten? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. De e-bike is een fantastische keuze voor iedere leeftijd, maar zeker als je al wat ouder bent. Hierbij geniet je namelijk van trapondersteuning en een lagere instap. Op die manier wordt fietsen een stuk leuker, makkelijker én veiliger. Bovendien betekent dit niet – zoals veel mensen denken – dat je alsnog te weinig beweegt. Je geniet namelijk enkel van trapondersteuning, maar het trappen moet je natuurlijk zelf blijven doen. Het helpt je alleen om weer vaker op de fiets te stappen en langere tochten te maken.

Nu je langere tochten kunt maken, is het natuurlijk ook belangrijk om dubbele fietstassen op je fiets te plaatsen. Zo is er genoeg ruimte voor extra eten en drinken om comfortabel te kunnen rijden. Gezondheid staat altijd voorop!

3.      Spiegel aan het stuur

Misschien heb je ze wel al eens zien rijden. Ouderen met een spiegeltje aan het stuur. Dat lijkt wellicht een tikkeltje vreemd. Op de fiets kan je immers eenvoudig om je heen kijken. Dat is echter niet altijd zo. Naarmate je ouder wordt, kan het evenwicht namelijk ook flink verstoord raken. Lukt het je niet langer meer om goed over je schouder te kijken? Dan biedt een spiegeltje de oplossing om langer te blijven fietsen. Laat deze wel geheel op maat afstellen door een fietsenmaker, zodat je zeker weet dat je deze op de juiste manier kunt blijven gebruiken. 

 

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen