Dark Mode On / Off

Zo voorkom je ouderdomssuiker (diabetes type 2)

Met het ouder worden neemt de kans op ziektes zoals ook diabetes type 2 toe.

Je kent vast de tegeltjeswijsheid van vroeger nog wel; ‘Een gezond mens heeft wel duizend wensen, een zieke maar één’. En precies zo is het. Gezondheid is een groot goed en dus belangrijk voor ons.
Maar ondanks dat we graag ziektevrij leven, doen we vaak dingen die niet goed voor ons zijn. Deels onbewust, omdat we ‘geen tijd’ hebben of ‘slachtoffer’ zijn van reclames of verslavende gewoontes.

Pre signalen

Wist je dat je, door goed naar je lichaam te luisteren, veel ziektes kunt voorkomen? Vaak geeft je lichaam namelijk vooraf signalen. Zo is spit een voorloper van een hernia, geeft ons lichaam signalen op aandoeningen als TIA’s (die weer een voorlopers van hersenbloedingen zijn) en is prediabetes het moment om diabetes type 2 (vroeger bekend onder de naam ouderdomssuiker) nog te voorkomen.

Met het ouder worden neemt de kans op ziektes zoals ook diabetes type 2 toe. Meer dan 1 miljoen mensen, overigens ook jongeren, lijden aan deze vorm van diabetes waarbij het lichaam niet meer goed op insuline reageert. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. De gevolgen kunnen desastreus zijn. Voorkomen is natuurlijk het beste maar ook in de pre-fase kun je diabetes nog voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Helaas zijn er factoren die je niet kunt uitsluiten. Zoals bijvoorbeeld het ouder worden of erfelijkheidskwesties. Maar met gezond leven en regelmatig bewegen kun je wel een goede basis leggen. Je sluit zo een aantal risico’s die voor vele ziektes gelden al uit. Zoals overgewicht, hoge bloeddruk en roken of te veel alcohol.

In de prediabetes fase krijgt je lichaam al moeite met het verwerken van bloedsuiker. Hierdoor heb je een te hoge bloedsuiker waarde. Soms komt het voor dat je dan ook wat symptomen hebt meestal heb je voor je gevoel nog nergens last van. Maar je hart, bloedvaten en ogen in deze fase wel schade oplopen. Doe je niets, dan zal prediabetes overgaan in diabetes. Door in deze fase af te vallen, gezond te (gaan) eten en meer te bewegen kun prediabetes zelfs helemaal terugdraaien. Je bloedsuikerwaarde wordt dan weer normaal.

Hoe meer je moet kauwen, hoe gezonder het is

De hoeveelheid koolhydraten die je gebruikt terugdringen helpt. Net als minder slechte koolhydraten eten. In goede koolhydraten zitten meer vezels die gezond zijn. Je herkent goede koolhydraten doordat je meer moet kauwen om het op te kunnen eten. Hoe meer je moet kauwen, hoe gezonder het dus is. Suikerrijke vla bijvoorbeeld hoef je niet te kauwen en bevat dus ook geen vezels. Ook een koekje smelt in je mond als lang genoeg wacht. Een wortel (met veel vezels) smelt niet. Zelfs niet als je heel lang wacht. Ook frisdranken, vruchtensappen, deegwaren, ijs en zoete zuivelproducten kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.