Dark Mode On / Off

Molshopen zetten hele tuin op zijn kop

Mollen vangen | Daar kun je druk mee worden

Overal zie je ze steeds meer verschijnen, molshopen. Zijn er nu zoveel meer mollen aan het werk of hoe komt dit? Nee, het hoeft niet te betekenen dat er vreselijk veel mollen zorgdragen voor al die molshopen. Een mol leeft altijd in zijn eentje en heeft zijn eigen territorium. Op verschillende plekken zie je de molshopen die allemaal afkomstig kunnen zijn van één mol. Voor mensen die hun mooie strakke gazon langzamerhand zien omploegen is het wel een vervelend verschijnsel.

Molshopen in de tuin zijn voor veel mensen een reden om de mol te bestrijden. Wilt u van de mollen af, probeer hem dan eerst te verjagen en gebruik daarna pas een val of klem. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is schadelijk voor de gezondheid en mag alleen door een proffessionele bestrijder gebeuren.Mollen hebben wel degelijk een functie in uw tuin. Ze eten allerlei schadelijke insecten die ondergronds de plantenwortels aanvreten, en ook slakken staan op hun menu.

Probeer daarom eerst de mol te verjagen uit de kwetsbare delen van uw tuin, zoals het gazon. Lukt dit niet, dan is het zowel veiliger als effectiever om een val of een klem te gebruiken dan om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Als ook dat niet lukt, kunt u het beste de hulp van een professionele bestrijder inroepen.Mollen verjagenMolshopen kunt u het beste zo snel mogelijk weer naar beneden drukken. Druk dan het midden van de molshoop omlaag, zodat de gang weer wordt opgevuld. Probeer niet alle aarde terug te duwen; hark de overgebleven aarde uit over het gazon. Het gras heeft daar geen last van. Een andere manier om mollen te verjagen is het gebruik van geuren en geluiden waar de mol een hekel aan heeft.

Sterkgeurende planten
Als het ingraven van gaas op problemen stuit, kan worden geprobeerd om de mol af te schrikken, zodat hij op zoek gaat naar een ander jachtgebied. Een groot aantal planten verspreidt een geur waar de mol niet van houdt. Een molvrije tuin kan niet worden gegarandeerd, maar het is het proberen waard.

* Keizerskroon (Fritillaria imperalis), een 80 tot 100 centimeter hoge plant uit de leliefamilie. De grote vlezige bollen moeten om de acht meter rond de tuin worden geplant.
* Een andere mogelijkheid is de kruisbladwolfsmelk (Euphorbia lathyrus), die 80 centimeter tot anderhalve meter hoog kan worden. Ook woelratten en veldmuizen houden niet van de geur van de wortels. Let op: alle planten van de wolfsmelkfamilie zijn giftig.

Geurmiddelen
Mogelijk effectiever is het leggen van een sterk riekend spulletje dat kant-en-klaar te koop is in het tuincentrum. Dit verspreidt gedurende zes tot acht weken voldoende stank om de mol op andere gedachten te brengen en de tuin voortaan te mijden. Deze methode moet u direct toepassen als de eerste molshopen zichtbaar worden. Zodra de mol meerdere gangen heeft gegraven neemt het effect van de afschrikactie af. De geur verspreidt zich dan over zoveel meters gang dat de geur teveel verdunt.

Geluid
De mol heeft ook een hekel aan geluid. Hier kunt u gebruik van maken om de mol te verjagen.

* Het geluid van de wind in flessen houdt de mol op afstand. Graaf om de één tot twee meter een fles zonder bodem in in de mollengang, met de hals boven de grond.
* In de winkel zijn trilapparaatjes te koop die naast de mol ook veldmuizen en woelratten op een afstand houden.
* Voor de professionele markt (sportclubs, gemeentes en bedrijven) zijn er mollenverjagers op zonne-energie verkrijgbaar (zie afbeelding rechts), die een gebied van maximaal 800 m2 molvrij kunnen houden. Het is een 40 cm hoog apparaat van aluminium dat in de grond wordt gestoken. Een zonnecel met accu zorgt voor de benodigde energie. Iedere twintig seconden wordt een voor mollen onaangenaam geluid uitgezonden. Het apparaat is niet geschikt voor heel losse grond omdat het geluid dan teveel wordt gedempt.

Mollen vangen
U kunt mollen vangen met vallen. De meeste kans op succes heeft u als u de klem of val in een gang plaatst die veel wordt gebruikt door de mol. Maak eerst alle molshopen plat en let dan op waar de volgende dag nieuwe hopen zijn gevormd. Er zijn twee soorten vallen: vallen die de mol levend vangen (zie afbeelding rechts) en mollenklemmen, die de mol doden. Controleer de eerste geregeld en laat de gevangen mol los op een plek waar hij/zij weinig kwaad kan en waar het kwetsbare beestje zich snel kan ingraven. Mollenklemmen moeten zo zijn afgesteld dat ze de mol direct doden, zodat onnodig lijden wordt voorkomen.

Bron: Milieu Centraal. Milieu Centraal informeert consumenten over energie- en milieubesparende mogelijkheden in het dagelijks leven. De informatie is beschikbaar via ‘www.milieucentraal.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.