Dark Mode On / Off

Magnesium is erg belangrijk voor ouderen

Magnesium is erg belangrijk voor ouderen

Magnesium wordt om een goede reden een van de belangrijkste mineralen genoemd. Het is betrokken bij meer dan 300 verschillende enzymatische reacties in ons lichaam en beïnvloedt de meeste van onze weefsels en organen. Helaas daalt de magnesiumspiegel naarmate de leeftijd vordert, voornamelijk als gevolg van een magnesiumtekort uit voeding en problemen met de absorptie van magnesium bij ouderen. Magnesium tekort bij ouderen is dus een onderwerp waar aandacht aan besteedt moet worden.

Symptomen van een tekort aan magnesium

Denk aan magnesiumgebrek als je lijdt aan hypertensie, hartritmestoornissen, migraine, depressie, angst, verwarring, vermoeidheid, verlies van eetlust, slaapproblemen, vroegtijdig gehoorverlies, fibromyalgie, spierpijn, spiertrekkingen en krampen, osteoporose en obstipatie.

Controle magnesiumspiegels bij ouderen

Magnesium wordt voor 99% opgeslagen in onze lichaamscellen en niet in het bloed

Omdat dit mineraal zo essentieel is voor het goed functioneren van onze spieren, hart, bloedvaten en zenuwstelsel, is ons lichaam vrij strikt in het reguleren van het magnesiumgehalte. Magnesium wordt voor 99% opgeslagen in onze lichaamscellen en niet in het bloed, wat de reden is waarom het gehalte aan magnesium in het bloed ons niet veel vertelt. Vaak vertonen ouderen dan ook geen symptomen van magnesiumtekort totdat ze een bot breken.

Magnesium en ouderen

Onderzoek heeft aangetoond dat magnesiumtekort op lange termijn de veroudering van menselijke cellen versnelt, waarbij leeftijdsgerelateerde en chronische ziekten proactief worden, zoals osteoporose, hart- en vaatziekten, hypertensie en bepaalde kankers. Magnesium speelt een belangrijke rol in bijna alle vitale processen van het lichaam, maar naarmate je ouder wordt, vermindert het vermogen van je lichaam om magnesium te absorberen en op te slaan. Omdat magnesium ook een belangrijke rol speelt in de arteriële structuur en functie, kan een tekort de progressie van arteriosclerose, hypertensie en cardiale complicaties verhogen. Het niet laten behandelen van een magnesiumgebrek veroudert je organen, waardoor het risico op het ontwikkelen van verschillende ziekten toeneemt. Simpel gezegd, zodra de magnesiumspiegel bij ouderen daalt, neemt elke functie van het lichaam af, wat leidt tot een snellere veroudering.

Supplementen

Naarmate mensen ouder worden, wordt het moeilijker om magnesium te absorberen. Magnesiumsupplementen kunnen botten helpen beschermen en kunnen de sleutel zijn om invaliditeit bij ouderen te voorkomen, omdat magnesium de botten versterkt. Voor ouderen is het heel belangrijk om regelmatig de magnesiumspiegels te laten controleren en problemen meteen te laten behandelen voordat de botten en het lichaam verzwakt. Als je niet veel groene bladgroenten, volle granen en noten eet, krijg je waarschijnlijk niet genoeg magnesium uit jouw dieet. Naast het dagelijks innemen van een magnesiumsupplement dien je vooral te letten op het feit dat je magnesiumrijke voeding eet.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen