Dark Mode On / Off

Hoe je je huis praktischer inricht naarmate je ouder wordt

Naarmate we ouder worden, veranderen onze behoeften en voorkeuren, en dat geldt ook voor ons huis. Een praktische en doordachte inrichting van je huis kan het dagelijks leven comfortabeler en veiliger maken. In dit artikel delen we enkele nuttige tips om je huis aan te passen en praktischer in te richten naarmate de jaren verstrijken.

Aanpasbaarheid en ruimte

Een van de eerste stappen bij het herinrichten van je huis is het verminderen van obstakels en het creëren van meer open ruimte. Het verwijderen van onnodige meubels en decoratie kan de algehele toegankelijkheid van je huis vergroten, en het minimaliseert het risico op struikelen of vallen.

Het minimaliseren van obstakels en het beperken van het aantal meubelstukken in je huis draagt bij aan een opgeruimde omgeving, wat het risico op ongelukken vermindert. Bovendien kun je ruime gangen creëren, vooral in veel gebruikte ruimtes zoals de woonkamer en gangen, om het bewegen met bijvoorbeeld een rollator of rolstoel te vergemakkelijken. Daarnaast is het raadzaam om vloeren met antislipcoating te overwegen, vooral in gebieden zoals de keuken en badkamer, om het risico op uitglijden te minimaliseren.

Verlichting en veiligheid

Goede verlichting is essentieel voor een praktische inrichting van je huis. Een goed verlicht huis vermindert het risico op vallen en draagt bij aan een gevoel van veiligheid.

Een heldere verlichting in gangen, trappen en andere drukbezochte ruimtes is van cruciaal belang. Het kan ook handig zijn om verlichting met bewegingssensoren te installeren, vooral 's nachts. Bovendien kunnen handgrepen en leuningen in de gangen, badkamers en trappen extra ondersteuning bieden bij het lopen en trappenlopen.

Meubels en apparaten

Aanpasbare meubels en gebruiksvriendelijke apparaten dragen bij aan het comfort en de functionaliteit van je huis naarmate je ouder wordt.

Verstelbare meubels, zoals stoelen en bedden met verstelbare hoogte, maken opstaan en gaan zitten gemakkelijker. Ook een scratch no more chairfixx of footfixx hollow kan helpen met het aanschuiven van stoelen en zorgt er daarnaast voor dat de vloer minder beschadigd raken. Comfortabele stoelen met armleuningen en stoelen met een hogere zitting vergroten het comfort en de veiligheid. Elektrische apparaten met eenvoudige bedieningselementen en automatische uitschakelfuncties maken dagelijkse taken veiliger.

Badkamer- en keukenaanpassingen

De badkamer en keuken zijn twee van de meest kritieke gebieden in huis als het gaat om aanpassingen voor ouderen. Het installeren van een verhoogd toilet en het gebruik van een douchestoel maakt veilig douchen en toiletgebruik mogelijk. In de keuken is het handig om keukenspullen op ooghoogte te plaatsen om bukken te voorkomen. Gebruik lades in plaats van kasten voor gemakkelijke toegang tot potten en pannen.

Het aanpassen van je huis naarmate je ouder wordt, is een verstandige investering in je comfort en veiligheid. Deze aanpassingen kunnen helpen om ongelukken en ongemakken te voorkomen, waardoor je langer van je huis kunt genieten terwijl je ouder wordt. Overweeg om samen te werken met een professional die gespecialiseerd is in het aanpassen van woningen voor ouderen om de juiste aanpassingen te identificeren en te implementeren.

Aanbevolen artikelen