Dark Mode On / Off

Zwembad in de tuin: alles wat je moet weten over de pomp

Op een zonnige dag is er niets fijner dan een duik nemen in het zwembad in je eigen tuin. Uiteraard is het wel van belang om het water schoon te houden. Zo ziet het zwemwater er extra uitnodigend uit en voorkom je algen, bacteriën en andere problemen. Hieronder vind je alle belangrijke informatie over een zwembadpomp.

Wat is de functie van de pomp van een zwembad?

De functie van een filterpomp zwembad is simpel: het water schoonhouden. De pomp haalt het vuil uit water en zorgt voor stroming. Door de circulatie voorkom je dat algen, bacteriën en schimmels zich in het water kunnen nestelen. Dit is erg belangrijk als je veilig wilt kunnen zwemmen. Als je bad geen pomp heeft, zul je het water om de paar dagen moeten verversen. Dit is niet zo milieuvriendelijk en – met name als je een groter bad hebt – erg onhandig.

Welke soorten pompen zijn er voor zwembaden?

Er bestaan verschillende soorten zwembadpompen. Zo zijn er filterpompen voor opzetzwembaden (bijvoorbeeld van Intex) en voor bouwkundige baden te koop. Een andere optie zijn zandfilterpompen voor bouwkundige en opzetzwembaden. Een zandfilterpomp filtert over het algemeen beter dan een gewone zwembadpomp en heeft minder onderhoud nodig. We maken bovendien onderscheid tussen zwembadpompen met een vaste of een variabele snelheid. Een zwembadpomp met een variabele snelheid pas je naar wens aan en heeft een lager energieverbruik. Om een bad leeg te pompen gebruik je een dompelpomp.

Hoe kies je de juiste zwembadpomp?

Je kiest de juiste zwembadpomp aan de hand van je wensen en voorkeuren. Zo is een filterpomp geschikt voor grote en kleine baden en minder duur dan een zandfilterpomp. Een filterpomp filtert echter wel iets minder goed en heeft meer onderhoud nodig. Zo moet je het filter om de twee weken vervangen. Een zandfilterpomp is duurder, maar filtert het allerbeste. De zandfilterpomp is geschikt voor grote en kleine baden en vraagt maar weinig onderhoud.

Als je een zwembadpomp koopt moet je goed letten op de pompcapaciteit. Met een kleine rekensom ontdek je welke pompcapaciteit je nodig hebt. Voor een Intex filterpomp geldt de volgende vuistregel: deel de inhoud van het bad (in liters) door vier. Bij een bad van 16.000 liter heb je dus een zwembadpomp van 4000 l/h nodig (1600:4=4000).

Bij zandfilterpompen wordt de pompcapaciteit uitgedrukt in m3 per uur. Je neemt om de pompcapaciteit uit te rekenen wederom de inhoud van het bad (bij 16.000 liter is dit 16m3) en deelt dit door 4. In dit voorbeeld heb je dus een zandfilterpomp met een capaciteit van 4m3 nodig.

Hoe onderhoud je een pomp?

Een filterpomp heeft elke twee weken een nieuw filter nodig. Een zandfilterpomp heeft pas na enkele jaren een onderhoudsbeurt nodig. Welke zwembadpomp je echter ook kiest: onthoud dat zwembaden regelmatig schoongemaakt moeten worden. Dit doe je onder andere met chloortabletten, een schepnetje en skimmer. Daarnaast scheelt het enorm als je voorkomt dat viezigheid in het bad terechtkomt door bijvoorbeeld eerst te douchen voordat je gaat zwemmen, niet te eten in het water én het bad af te dekken.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen