Dark Mode On / Off

Hoe kan een woningaanpassing worden gefinancierd?

Als senior wil je graag comfortabel en veilig in je eigen huis blijven wonen. Soms zijn er echter aanpassingen nodig om jouw woning beter te laten aansluiten op jouw behoeften. Deze woningaanpassingen kunnen variëren van het installeren van steunbeugels in de badkamer tot het verwijderen van drempels voor rolstoeltoegankelijkheid. Maar hoe financier je deze aanpassingen?

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

In Nederland kunnen senioren gebruikmaken van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) als zij hulp en ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig blijven wonen. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO en kan verschillende vormen van ondersteuning bieden, waaronder woningaanpassingen. Een WMO-aanvraag wordt beoordeeld op basis van jouw persoonlijke situatie en behoeften. Als de aanpassingen nodig zijn om jouw zelfstandigheid en veiligheid te vergroten, kan de gemeente hieraan bijdragen.

Subsidies en Regelingen

Naast de WMO zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar om woningaanpassingen te financieren. Zo zijn er soms lokale subsidies die specifiek gericht zijn op het bevorderen van de levenskwaliteit van senioren. Ook zijn er landelijke regelingen, zoals de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH), die van toepassing kunnen zijn bij het treffen van energiebesparende maatregelen tijdens woningaanpassingen.

Zorgverzekering

Sommige woningaanpassingen kunnen onder de dekking van je zorgverzekering vallen, vooral als ze te maken hebben met medische noodzaak. Hierbij kun je denken aan bepaalde hulpmiddelen of aanpassingen die het dagelijks leven vergemakkelijken. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te achterhalen welke aanpassingen onder jouw polis vallen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een lening bij het NHG-fonds voor het treffen van woningaanpassingen die nodig zijn door ouderdom of een handicap. Deze lening heeft doorgaans gunstige voorwaarden, zoals een lage rente en een langere looptijd.

Eigen Middelen

Als je voldoende spaargeld hebt, kun je ervoor kiezen om de woningaanpassingen zelf te financieren. Op deze manier behoud je volledige controle over het proces en ben je niet afhankelijk van instanties of regelingen. Maak een budget en overweeg de kosten van de benodigde aanpassingen om te bepalen of je genoeg middelen hebt om dit te bekostigen.

Persoonlijke Lening

Als andere financieringsmogelijkheden niet haalbaar zijn, kun je een persoonlijke lening overwegen. Bij geld lenen ontvang je een bedrag dat je geleidelijk kunt terugbetalen over een vooraf bepaalde periode. Let op: bij lenen komen wel rentekosten kijken, dus zorg ervoor dat je de voorwaarden goed begrijpt en dat de maandelijkse afbetalingen binnen je budget passen.

Maak Je Woning Comfortabel en Toegankelijk

Het financieren van woningaanpassingen kan dus op verschillende manieren. Het belangrijkste is dat je jouw woning comfortabel en toegankelijk maakt, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van je eigen vertrouwde thuis. Verdiep je in de mogelijkheden en overleg eventueel met een financieel adviseur om de beste financieringskeuze te maken voor jouw situatie. Zo kun je met een gerust hart blijven genieten van je woning, aangepast naar jouw wensen en behoeften.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen