Dark Mode On / Off

Op vakantie naar Zwitserland? Dit moet je weten

Staat er een vakantie naar het prachtige Zwitserland op de planning? Dan staat je nog heel wat moois te wachten. Denk alleen al aan de magische natuur die het bergachtige land te bieden heeft. Om het nog maar niet over de knusse bergdorpjes en de sfeervolle steden te hebben.

Om je vakantie in Zwitserland zo soepel en fijn mogelijk te laten verlopen, is er een aantal tips en tricks waar je op kunt letten. Zo moet je weten dat een vignet verplicht is voor de wegen; zo’n vignet koop je gewoon online via Vignettezwitserland.com/nl/. Daarover lees je meer in dit artikel, evenals andere tips voor een onvergetelijke trip.

Tolvignet is verplicht in Zwitserland

Hoewel het reizen in Europa even op een laag pitje stond, gaan veel Nederlanders anno 2023 weer meer op vakantie. Een groot deel daarvan kiest voor een autovakantie, zoals met de auto op vakantie naar Zwitserland. Het is goed om te weten dat je voor een bestemming zoals Zwitserland een tolvignet moet hebben. Dat is een vignet waarmee je geld betaalt voor de (tol)wegen in het land. Er zijn geen tolpoortjes in Zwitserland te vinden; je koopt zo’n vignet gewoon vooraf.

Dat kan online of bij postkantoren en tankstations in Zwitserland zelf. Ook aan de Zwitserse grens zijn ze te koop. Om er zeker van te zijn dat je het juiste vignet hebt, is het aan te raden om zo’n tolvignet voor Zwitserland gewoon online te bestellen. Dat scheelt weer zoekwerk in het land zelf. De vignetplicht geldt voor motorvoertuigen tot en met 3.500 kg. Je gekochte vignet is altijd 14 maanden geldig en moet zichtbaar en niet beschadigd zijn.

Dit moet verplicht mee in de auto naar Zwitserland

Wat ook goed is om te weten, is wat er zoal in de auto mee moet wanneer je met de auto naar Zwitserland gaat. Naast het hebben van een vignet is het namelijk verplicht om over een aantal spullen te beschikken. Wat in ieder geval in je auto moet liggen is een gevarendriehoek. Dat is verplicht. Daarnaast worden andere items aangeraden zoals een veiligheidsvest voor alle inzittenden.

Ook is een EHBO-setje handig om te hebben; mocht er onderweg wat gebeuren. Omdat je door Duitsland en/of Frankrijk rijdt om in Zwitserland te komen, moet je ook weten wat je in die landen in je auto moet hebben liggen. In Duitsland is een gevarendriehoek, een verbanddoos en een veiligheidsvest bijvoorbeeld verplicht. In Frankrijk is dat een gevarendriehoek en een veiligheidshesje. Veiligheid staat dus voorop!

Pechhulp in het buitenland is handig om te hebben

Er is weinig vervelender dan autopech wanneer je onderweg bent naar je vakantiebestemming. Omdat een ongeluk of zelfs autopech altijd in een klein hoekje zit, is het verstandig om hierop voorbereid te zijn. Denk er bijvoorbeeld aan om een reserveband mee te nemen voor het geval dat en zorg ervoor dat je een abonnement hebt op pechhulp. Er zijn verschillende aanbieders in Nederland die je kunnen helpen wanneer je pechhulp in het buitenland nodig hebt.

Het is belangrijk om vooraf een abonnement of dekking af te sluiten zodat je verzekerd bent van hulp in het buitenland. Mocht je pech hebben met de auto in Zwitserland dan is het belangrijk om te weten dat je veiligheid ook dan van groot belang is. Zorg er daarom voor dat de auto zo ver mogelijk van de weg af staat en dat je zelf (en de rest van de passagiers) achter de vangrail gaat staan. Zet de gevarendriehoek neer en laat je alarmlichten aan zodat andere automobilisten goed kunnen zien dat je pech hebt.

Stippel vooraf een mooie route uit door Zwitserland

Tot slot is het aan te raden om vooraf al een mooie route door Zwitserland te plannen én om al een accommodatie zoals een vakantiehuis of hotel te boeken. Dat is met name in het hoogseizoen een must, omdat de mooie hotels en vakantiewoningen dan al gauw volgeboekt zijn. Wil je er zeker van zijn dat je ergens op een fijne plek kunt overnachten; stippel dan vooraf vast een route uit.

Er is een aantal hoogtepunten in Zwitserland dat je zeker niet mag missen. De Matterhorn is bijvoorbeeld een echte highlight. Deze berg van bijna 4500 meter hoog is te herkennen aan de piramidevormige punt. Je kunt de top bewonderen door een kabelbaan vanaf Zermatt te nemen; een bergstation op 3829 meter boven zeeniveau. Ook het meer van Genève, de wijngaarden van Lavaux en de historie van Zürich zijn het bezoeken waard tijdens een vakantie in Zwitserland.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen