Dark Mode On / Off

Hoe maak je je toilet veilig en comfortabel voor senioren?

Het toilet is een ruimte die we meerdere keren per dag moeten bezoeken. Velen denken er niet bij na, maar voor senioren kan dit een hele uitdaging zijn. Vooral als er fysieke beperkingen zijn, dan kan een eenvoudig toiletbezoek in een gevaarlijke situatie veranderen. Echter, met de juiste aanpassingen kunnen we van het toilet weer een veilige omgeving maken voor senioren. In dit artikel delen we enkele tips om toiletbezoek veilig en comfortabel te laten verlopen.

Plaats het toilet op de juiste hoogte

Voor een comfortabel toiletbezoek is het erg belangrijk dat de toilet op de juiste hangt. Hiervoor is een hangend toilet dan ook een uitkomst. Met een hangend toilet, zoals de Geberit up320, kun je bijvoorbeeld zelf de hoogte bepalen en ben je niet afhankelijk van de hoogte van het toilet zelf. Door een toilet op de juiste hoogte te hebben maak je het zitten en opstaan makkelijker en verminder je de inspanning van de knieën en heupen.

Noodoproepsysteem

Veel ongelukken gebeuren in de badkamer of op het toilet, dit is vooral bij senioren het geval. Het is dan ook geen overbodige luxe om een noodoproepsysteem op het toilet te hebben. Dit kan bijvoorbeeld een koord langs de wand zijn of een knop die vanaf de wc bril is te bereiken. Zodra dit systeem wordt geactiveerd wordt er een signaal naar een verzorger gestuurd of naar de noodhulpdiensten.

Voorkom glijpartijen

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is dat een toilet vaak is voorzien van een tegelvloer. Zodra de vloer nat wordt kan het aardig glad worden. Het laatste wat je wilt is een valpartij in een kleine ruimte. Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van vloermatten met een antislip bodem of speciale antislipmatten. 

Houd alles bij de hand

Zorg ervoor dat bij de inrichting van het toilet alles binnen handbereik is, zo voorkom je gevaarlijke situaties. Denk bijvoorbeeld aan toiletpapier wat op de juiste plek moet hangen. Maar ook zeep, handdoeken en andere benodigdheden die makkelijk te pakken zijn. Hierdoor zorg je ervoor dat senioren niet hoeven te buigen of te reiken naar spullen en voorkom je ongemakkelijke situaties.

Verlichting

Een punt wat misschien heel vanzelfsprekend is, maar niet minder belangrijk, is verlichting. Heldere verlichting is vooral ’s nachts belangrijk. Om het makkelijker te maken is het ook mogelijk om verlichting te installeren met bewegingssensoren. Het is ook belangrijk dat de route naar het toilet goed verlicht wordt.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen