Dark Mode On / Off

Tips voor het ontwerpen van een keuken voor senioren

Overweeg jij de keuken in huis te vervangen? Mogelijk combineer je het vernieuwen van de keuken met een uitgebreide renovatie van de woning, om deze levensloopbestendig te maken. Steeds vaker passen senioren hun woning aan, zodat zij hier zo lang mogelijk kunnen blijven wonen. Denk aan het verbreden van de doorgangen in huis, het monteren van wandsteunen in het toilet en de badkamer, keukens die van lager aanrechtblad worden voorzien, enzovoorts. Wanneer je op latere leeftijd besluit de keuken in huis te vervangen, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. In dit artikel lees je hier meer over.

Verschillende invullingen voor een keukenkast

Bij het ontwerpen van een nieuwe keuken zijn er verschillende manieren om de keukenkastjes invulling te geven. Denk bijvoorbeeld allereerst aan het verschil tussen lades en planken. Het voordeel van een lade is het feit dat je makkelijker bij de achterste spullen in een kast kunt komen. In het geval van een plank zou je gehurkt met je hand naar de achterzijde van de kast moeten bewegen om hier vervolgens kruiden, pannen of bijvoorbeeld een keukenapparaat vandaan te pakken. Dit kost je onnodig veel moeite.

Tip: voorzie zowel de lades als de deuren van de keukenkasten van ergonomisch verantwoorde handvatten. Deze handvatten liggen prettig in de hand, wat onder meer een verkramping voorkomt.

In het geval van een hoekkast loont het om te kijken naar een carrousel. Er zijn moderne kasten, welke 360 graden gedraaid kunnen worden. Vraag er eens naar, wanneer je een keukenzaak bezoekt voor het ontwerpen van je nieuwe keuken. Het idee is hetzelfde als bij een lade: je hoeft niet met je hand naar de achterzijde van de hoekkast te bewegen als je hier iets uit wilt pakken, maar draait de kast in dit geval rond. Het gebruik van een carrousel in de hoekkast gaat niet ten koste van de opbergruimte die je hier hebt.

Zorg voor voldoende verlichting in de keuken

Een veilige keuken biedt je voldoende verlichting, wanneer je hier in de avond het diner bereidt of er bijvoorbeeld de spullen uit de vaatwasser haalt. Populair is tegenwoordig de keuze voor een verlaagd plafond met led spots. Zo’n verlaagd plafond wordt niet alleen in veel keukens gebruikt, maar bijvoorbeeld ook regelmatig in bad- en woonkamers. Het voordeel van moderne led spots is de mogelijkheid deze aan te sluiten op een dimmer. Zo kun je de intensiteit van de verlichting aan laten sluiten op het moment van de dag.

Tip: naast een verlaagd plafond met led spots kan ook in de keukenkasten geïntegreerde verlichting het overwegen waard zijn. Niet alleen biedt het je voldoende licht in de keuken; het is ook een moderne, stijlvolle toevoeging aan het design van de keuken.

Vermijd het gebruik van hoge keukenkasten

Naarmate je ouder wordt kan het steeds lastiger zijn om spullen uit hoge keukenkastjes te pakken. Probeer het gebruik hiervan om die reden te vermijden. Een klein, verplaatsbaar opstapje in de keuken kan een oplossing vormen; deze hulpmiddelen zijn vaak echter instabiel en daardoor minder veilig. In plaats van uitsluitend lage keukenkasten te gebruiken, zou je kunnen kijken naar middelhoge modellen. Het voorkomt dat je een tekort aan opbergruimte hebt in de keuken.

Niet alleen bij het kiezen van keukenkasten voor de nieuwe keuken speelt hoogte een belangrijke rol. Houd hier ook rekening mee bij het bepalen van de hoogte van het keukenblad. In de keukenzaak kan men je de verschillende hoogtes laten uitproberen. Een goede werkhoogte is essentieel om pijnlijke armen te voorkomen. Daarbij vergroot dit het comfort wat de keuken je biedt.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen