Dark Mode On / Off

Je computer voorbereiden om veilig op het internet te surfen

Het is geen geheim dat 50-plussers meer gebruikmaken van het internet dan jongeren. De tijd dat oudere mensen computer analfabeten waren is gelukkig lang achter de rug. En vergeet niet dat mensen die wat ouder worden, dikwijls over meer vrije tijd beschikken.

Het is daarom niet echt een verrassing dat deze leeftijdsgroep de jeugd voorbijstak in het gebruik van het internet. Netflixen, muziek streamen, iGamen op sites zoals ComeOn, of shoppen op het net. Het zijn ook voor 50-plussers dagelijkse activiteiten geworden.

Maar net als de echte snelweg kan ook de digitale valkuilen en gevaren inhouden. Met een beveiligde computer hoe je alle indringers en pottenkijkers buiten, en zijn je gegevens veilig. Wanneer je deze raadgevingen ter harte neemt, zul je gerust en veilig van al je favoriete internetactiviteiten kunnen genieten.

Installeer antivirussoftware

Kies een betrouwbaar antivirusprogramma en installeer het op je computer. Zorg ervoor dat je regelmatig updates uitvoert en scan je computer op virussen en malware. De meeste programma’s bieden een gratis proefabonnement aan. Zo kun je het eerst uitproberen.

Update je besturingssysteem

 Zorg ervoor dat je besturingssysteem up-to-date is met de nieuwste beveiligingspatches. Deze patches bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates die je beschermen tegen bekende kwetsbaarheden.

Gebruik een firewall

Schakel de firewall in op je computer of installeer firewall software. Een firewall controleert en beheert het inkomende en uitgaande netwerkverkeer. Dankzij deze instelling sluit je de virtuele deur voor eventuele indringers.

Let op als je bij publieke netwerken inlogt. Bij het gebruik van openbare wifi schuilen er gevaren. Met de juiste instellingen kun je dat oplossen.

Sterke wachtwoorden gebruiken

Gebruik unieke en sterke wachtwoorden om je online accounts te beveiligen. Wachtwoorden met je eigen naam, of een opeenvolging van cijfers laat je beter achterwege. Gebruik beter een combinatie van letters, cijfers en speciale symbolen. Gebruik indien mogelijk ook een wachtwoordbeheerder om je wachtwoorden veilig op te slaan.

Open alleen e-mailbestanden van betrouwbare bron

Let op wanneer je e-mailbijlagen opent of op links klikt, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende afzenders. Malafide bijlagen en links kunnen malware bevatten. Zorg ervoor dat je de bron vertrouwt voordat je iets opent.

Hetzelfde geldt voor het openen van onbekende bestanden. Let op wat je download, hou het bij bekende en betrouwbare websites.

Gebruik een veilige webbrowser

Kies een webbrowser met ingebouwde beveiligingsfuncties. Denk aan pop-upblokkering, bescherming tegen phishing en waarschuwingen voor schadelijke websites. Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie op je computer hebt.

Gebruik een VPN

Installeer zeker een Virtual Private Network (VPN). Deze software zal je internetverbinding en je privacy beveiligen. Een VPN versleutelt dataverkeer en verbergt tegelijk je IP-adres. Daardoor wordt het moeilijker voor anderen om je activiteiten te volgen.

Maak regelmatig back-ups

Maak regelmatig back-ups van je bestanden en gegevens. Dit kan helpen bij het herstellen van je gegevens bij een beveiligingsincident of hardwarestoring.

Het is belangrijk om deze stappen regelmatig te herhalen en bewust te blijven van mogelijke bedreigingen tijdens het surfen op het internet.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen