Dark Mode On / Off

Kaarsen in plaats van verwarming? Dit is waarom dat gevaarlijk is

Om de energiekosten de baas te blijven zijn we als samenleving steeds meer op zoek gegaan naar alternatieve middelen om warm te blijven tijdens gure dagen. Een trend die daadwerkelijk het energieverbruik omlaag heeft gebracht. Afgelopen week kwam namelijk via de media naar buiten dat wij als samenleving het afgelopen jaar op het niveau van 1970 zaten aan energieverbruik. We kunnen het dus wel! Alleen, wat zijn verantwoorde methoden en wat niet? Neem het verwarmen via kaarsen: is dat nu een goed idee of kun je het maar beter aan je voorbij laten gaan?

Verwarmen met kaarsen, doen of niet?

We kennen inmiddels allemaal wel de hype rond het verwarmen van je woning middels kaarsen. Heb je het niet meegekregen? Vorig jaar, toen we als maatschappij ineens geconfronteerd werden met buitensporige energieprijzen, kwamen er vele filmpjes en tips langs op de socials van zogenaamde "DIY kaarspotten" (Do It Yourself; zelf knutselen dus). Deze "kaarspotten" betreffen omgekeerde bloempotten, bevestigd aan een metalen pin wat steunt op een onderzetter. Op deze onderzetter worden waxinelichtjes geplaatst die de bloempot verhitten. Dit aardewerk kan goed tegen de hitte en verspreidt hiermee, op minimale wijze, warmte. Allemaal leuk en aardig, maar hoe veilig is zo'n constructie en nog belangrijker: hoe veilig is verwarmen met kaarsen?

Kaarsen branden is slecht voor de luchtkwaliteit

Bij het branden van kaarsen komen schadelijke stoffen vrij. Hoe meer kaarsen je brandt gelijktijdig, des te slechter de luchtkwaliteit wordt. Je beslist dus zelf of jij en je gezinsleden dagelijks in deze schadelijke lucht willen verblijven of niet. Want wist je dat de volgende stoffen vrijkomen tijdens het branden van kaarsen:

  • Kaarsen bevatten meestal paraffine, wat een aardolieproduct is. Wanneer dit wordt verbrand kunnen er schadelijke chemicaliën zoals benzeen en tolueen in de lucht vrijkomen. Daarnaast bevatten geurkaarsen kunstmatige geurstoffen die allergische reacties of irritatie van de luchtwegen kunnen veroorzaken. Geen leuke boodschap, maar wel de realiteit.
  • Kaarsen produceren koolmonoxide! Nu betreft het een kleine hoeveelheid koolmonoxide die vrijkomt tijdens het branden van kaarsen, maar langdurige blootstelling aan zelfs kleine hoeveelheden koolmonoxide kan al schadelijk zijn. 
  • Tot slot produceren kaarsen fijnstof. Dit ademen jij en je gezinsleden ook in, en daarnaast zul je zien dat er op den duur een roetlaag ontstaat op je meubels en raamkozijnen. Niet bepaald een gewenste of gezonde situatie. 

Het branden van kaarsen ter verwarming van een ruimte brengt ons eigenlijk gewoon terug naar de late middeleeuwen, waar gezondheid ook niet bepaald voorop stond. Een ongewenste situatie! Je kunt beter de cv ketel gewoon even aanzetten om warmte binnen te halen; in een goed geïsoleerde woning volstaat een lage temperatuur om het tóch behaaglijk te hebben en te houden!

Brandgevaarlijk

De bloempot constructie kan uiteindelijk gaan wankelen. Hij is vrij topzwaar, waardoor hij een gevaar vormt met omvallen. Dit geldt overigens niet alleen voor de omgekeerde bloempot, maar voor vele andere manieren van kaarsen branden. Huisdieren, kinderen, maar ook het vergeten van kaarsen uitblazen: het vormt allemaal een risico op woningbrand en/of brandwonden. Kaarsen branden voor het verwarmen van je woning is dus helaas een onzalig plan!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen