Dark Mode On / Off

Kiezen voor een huislift in plaats van traplift

Als een traplift moeilijk te installeren is kan een huislift de oplossing zijn

Ouderen blijven tegenwoordig zo lang mogelijk thuis wonen. Dit wordt ook gestimuleerd door de overheid, onder de noemer: ‘participatiemaatschappij’. Hiermee wordt bedoeld dat ouderen langer thuis kunnen wonen door (bijvoorbeeld) zorg van een mantelzorger te ontvangen. Maar door langer thuis te wonen zullen er ook aanpassingen aan de woning moeten plaatsvinden, zoals een traplift of zelfs een huislift.

Traplift of huislift?

Veel woningen waar ouderen blijven wonen zijn voorzien van een trap. Een trap is meestal het grootste obstakel voor ouderen. Om te voorkomen dat zij hun bed naar beneden moeten verhuizen, kan er een traplift worden geïnstalleerd. Hierdoor wordt de bewoner zittend naar boven gebracht en kan toch van de bovenverdieping gebruik worden gemaakt. Maar steeds vaker wordt er geadverteerd voor huisliften. Een huislift is een echte lift in de woning, waardoor het gemak nog groter wordt. Vooral voor diegenen die gebonden zijn aan een rolstoel hebben niet altijd wat aan een traplift. Zij moeten hun rolstoel verlaten om van de traplift gebruik te maken en de rolstoel is niet mee te nemen met een traplift. Met een huislift kan de mindervalide met rolstoel en al naar de bovenverdieping komen. Als de trap erg smal is, kan een huislift ook een goed alternatief zijn. Diegenen die wel van de trap gebruik kunnen maken, worden niet in de weg gezeten door een traplift.

Installatie van een huislift

De installatie van een huislift is vanzelfsprekend meer werk dan het plaatsen van een traplift. Er moet namelijk een stuk plafond worden verwijderd. Er zijn twee soorten huisliften, huisliften met schacht en zonder schacht. Hoewel een huislift nauwelijks ruimte inneemt, slechts één vierkante meter, is deze ruimte met een liftschacht wel verdwenen. Een huislift zonder schacht heeft het voordeel dat de bovenzijde dient als vloer. Wanneer de oudere naar boven is gebracht en de lift naar beneden stuurt, ontstaat er op de plek van lift weer een vloeroppervlak dat gewoon gebruikt kan worden. Hetzelfde principe geldt op de begane grond. Als de lift op de bovenverdieping staat, sluit de onderkant van de lift het gat in het plafond netjes af. Wanneer er gekozen wordt voor een lift met liftschacht zal de schacht de ruimte in beslag nemen.

Kosten voor een huislift

Hoewel een huislift steeds populairder wordt, kunnen de kosten aanzienlijk zijn. De zorgverzekering vergelijken heeft geen zin, want ook al stimuleert de overheid langer thuis wonen, er wordt vanuit de zorgverzekering geen vergoeding gegeven. In het verleden werden trapliften nog deels vergoed vanuit de zorgverzekering, maar inmiddels niet meer. Enkel vanuit de WMO kan er eventueel nog een vergoeding aangevraagd worden. De kosten voor het plaatsen van een huislift lopen uiteen van minimaal € 10.000,- tot wel € 30.000,-. Omdat een huislift vaak op maat is gemaakt, is een tweedehands huislift niet echt een alternatief. Een traplift is een stuk goedkoper, vanaf € 1.000,- en er is de mogelijkheid om een tweedehands traplift te plaatsen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen