Dark Mode On / Off

Energie vergelijken scheelt soms veel geld

Energie vergelijken scheelt soms veel geld

Eenvoudig online zorgeloos overstappen van energieleverancier kan een aardig voordeel opleveren

Steeds meer consumenten switchen regelmatig van energieleverancier. Uit cijfers van de ACM bleek vorig jaar al dat in slechts één jaar tijd één op de vijf huishoudens zo’n overstap maakten. Dat was een nieuw record. Toch zijn er nog veel van consumenten, waaronder ook veel senioren, die nog niet overstappen. Bijvoorbeeld omdat ze denken dat dat erg ingewikkeld is.

Zorgeloos overstappen

Met name de afgelopen jaren zijn er op dat vlak juist flink wat zaken gemakkelijker geworden. Zo kun je vandaag de dag heel eenvoudig online de onderlinge prijsverschillen op het gebied van energie vergelijken. Ook de overstap op zich is tegenwoordig een zorgeloos proces. Je nieuwe energieaanbieder regelt namelijk voor je dat het contract bij je huidige leverancier tijdig wordt opgezegd. Je hoeft je tijdens zo’n overstap ook geen zorgen te maken over een eventuele onderbreking van de gas- en stroomtoevoer. Overstappen is voor de consument uiteindelijk niets meer dan een administratief proces, met als eindresultaat dat je in het vervolg een maandelijkse, doorgaans lagere rekening van een andere leverancier ontvangt.

Het te verwachten verbruik

Om goed in te kunnen schatten hoeveel voordeel zo’n overstap naar een nieuwe aanbieder je op gaat besparen, is het verstandig om de jaarafrekeningen van de afgelopen drie jaar bij de hand te hebben. Daarmee kun je een gemiddeld jaarverbruik bepalen. Heb je dat soort gegevens niet bij de hand? Dan zou je ook de gemiddelde gebruiksgegevens van Nederlandse senioren kunnen benutten. Aangezien senioren in de regel meer thuis zijn dan bijvoorbeeld jonge gezinnen, is het jaarlijkse gasverbruik van de eerstgenoemde categorie doorgaans een beetje hoger. Daar staat tegenover dat senioren in de meeste gevallen juist minder stroom verbruiken, omdat ze over minder elektrische apparaten beschikken. Een reëel gemiddeld jaarlijks energieverbruik voor een Nederlands seniorenechtpaar komt in dit kader neer op 3.000 kWh stroom en 1.500 m3 gas. Als je daarentegen erg actief bent op het vlak van energie besparen, dan kun je natuurlijk met lagere verbruikscijfers gaan rekenen.

Let vooral op de vastrechtkosten

Houd tijdens het bekijken van de energietarieven bij de verschillende aanbieders wel rekening met het feit dat er buiten de concrete stroom- en gaskosten ook nog sprake is andere diverse andere kostenposten. Met name voor wat betreft de hoogte van het vastrecht zijn er tussen energieaanbieders soms behoorlijk prijsverschillen. Om onaangename financiële verrassingen tijdens de looptijd van je nieuwe energiecontract te voorkomen, is het overigens altijd verstandig om te kiezen voor een variant waarbij de tarieven voor één of meerdere jaren vaststaan.

Verlies de service niet uit het oog

Een maandelijks lage energierekening is natuurlijk erg prettig, maar ook goede service kan erg belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als je specifieke vragen over je jaarafrekening hebt. Let daarom niet alleen maar op de besparing die je met je overstap kunt bereiken, maar ook op de waarderingscijfers van consumenten die zo’n overstap al eerder maakten. Dat cijfer geeft je een erg goede indicatie van de te verwachten klantvriendelijkheid van de desbetreffende energieleverancier. Hoe hoger dat cijfer is, des te zekerder je ervan kunt zijn dat overstappen naar deze nieuwe aanbieder een prettige ervaring oplevert.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.