Dark Mode On / Off

Kootwijk – prachtige wandelingen

het kootwijkerzand

Kootwijkerzand | Natuurreservaat van zevenhonderd hectare

De boswachterij Kootwijk bestaat uit het Kootwijkerveen, de bossen van Kootwijk en heidevelden bij Stroe en Hoog Buurlo. Het hart is het Kootwijkerzand. Een natuurreservaat van zevenhonderd hectare. De helft ervan stuift, de andere helft is begroeid met mossen en grassen. De wandelaar mag er gaan en staan waar hij wil.

Mini-Sahara

Sierlijke ribbels in het blinkende zand. Als de zee op het droge. Nadat het heeft gewaaid, lijkt het alsof hier nog nooit iemand is geweest. En net als de ‘echte’ woestijn kent ook het Kootwijkerzand extreme temperatuurverschillen. Op een mooie zomerdag kan het op de zuidhellingen wel vijftig graden worden. Het kwik tuimelt dan ’s nachts tot wel veertig graden naar beneden.

Bijzondere planten

Het ruig haarmos is een van de unieke planten die zich aan deze bizarre omstandigheden heeft aangepast. Prachtig groen in de herfst en winter, een bloeiend rood tapijt in het vroege voorjaar. En dan verdrogen om de zinderende zomer te overleven. Op de windluwe plekken groeien meer planten die nergens anders op de wereld voorkomen, zoals heidespurrie en zandzegge.

Op stelten

Kenmerkend voor het Kootwijkerzand zijn de bizar gevormde vliegdennen. Vernoemd naar het gevleugelde zaad dat spontaan is komen aanwaaien. Vaak zijn ze meer dan een eeuw oud. Door wind en zand gegeseld, zijn de wortels dan vaak kaalgestoven. Ze lijken op stelten in het kale landschap te staan.

Er zijn weinig streken in ons land waar u zo onbekommerd kunt wandelen als op de Veluwe. Midden op de Veluwe ligt het Kootwijkerzand. Deze immens grote en heuvelachtige zandbak maakt deel uit van de boswachterij Kootwijk. Een 5000 ha groot natuurgeied, bestaande uit bos, heide en zand.

Staatsbosbeheer heeft in deze boswachterij een aantal wandelroutes uitgezet die u langs de mooiste plekjes leiden. De routes variëren in lengte en zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes die u altijd weer naar het startpunt brengen.

  • Vossenwandeling (donkerblauw, 4 km). Start: P-plaats, Apeldoornsestraat, Nieuw-Milligen.
  • Kootwijkerveenwandeling (geel, 5,4 km). Start: P-plaats Rabbit Hill, Grevenhout, Nieuw-Milligen.
  • Boveneindwandeling (donkerblauw, 3 km). Start: De Berkenhorst, Kerkendelweg, Kootwijk.
  • Vogelzangwandeling (wit, 3,5 km). Start: P-plaats, Heetweg, Kootwijk.
  • Riemstruikenwandeling (geel, 3 km). Start: P-plaats, Heetweg, Kootwijk.
  • Kootwijkerzandwandeling (oranje, 3 km). Start: P-plaats, Houtvester van ’t Hoffweg, Kootwijk.
  • Harskamperdennenwandeling (geel, 3 km). Start: P-plaats Houtvester van ’t Hoffweg, Kootwijk.

Wandelkaart

  • Deze routes staan ook op kaart nr. 24 Midden-Veluwe.
  • Kijk voor meer info op: www.staatsbosbeheer.nl
Bron: Staatsbosbeheer
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen