Dark Mode On / Off

Let op uw hond bij het gebruik van een lift

Let goed op de aangelijnde hond wanneer je gebruik maakt van een lift

Onlangs is er een onfortuinlijk ongeval geweest waarbij een vrouw in de liftschacht is gevallen, doordat ze een vastgelijnd hondje dat dreigde te verstikken te hulp schoot.

Dit kon gebeuren doordat een andere dame in de lift stapte, terwijl haar aangelijnde hondje op de eerste verdieping achterbleef.

De lift vertrok en het diertje dreigde te verstikken doordat het aan de hondenlijn tegen de liftdeuren aangetrokken werd. Het slachtoffer zag dit gebeuren en schoot te hulp. Dit werd haar noodlottig, omdat zij samen met de hond in de liftschacht viel. De reden van het openen van de liftschachtdeur wordt nog nader onderzocht.

Lift voldoet aan alle wettelijke eisen
Direct na het ongeval is het Liftinstituut door de technische recherche van de politie ingeschakeld voor een onafhankelijk onderzoek. Daarbij bleek dat de lift aan alle veiligheidsvoorschriften voldeed. Dunne hondenlijnen worden echter niet gedetecteerd door de -in deze situatie- voorgeschreven beveiliging van de liftdeur.

Werking liftdeurbeveiliging
De beveiliging van de deur gebeurt door middel van sensoren. Deze sensoren moeten detecteren of er iemand of iets nog aanwezig is tussen de liftdeur. Als de sensoren iets detecteren dan zal de liftdeur niet sluiten. De sensoren van de lift waar het ongeval gebeurde werkten overigens prima. De dunne hondenlijn werd echter niet gedetecteerd, waardoor het kon gebeuren dat de lift opwaarts vertrok met de hondenlijn nog tussen de deur.

Door deze zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden werd de schachtdeur door de strak staande hondenlijn ontgrendeld. Mogelijk door de druk van het tegen de deur aangetrokken hondje, samen met de zijwaartse druk van de hondenlijn, werd de ontgrendelde schachtdeur een stukje open getrokken. Nader onderzoek moet daarover uitsluitsel geven. De door deze opening in de liftschacht gevallen vrouw werd met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis. Het hondje is helaas aan de gevolgen van de val overleden.

Hoe kunnen dergelijke ongevallen voorkomen worden?
KONE en het Liftinstituut adviseren alle hondenbezitters met klem hun huisdier vast, of in ieder geval heel kort aangelijnd te houden als ze samen met hun hond van de lift gebruik maken.

Bron: Alle Persberichten.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.