Dark Mode On / Off

Een olijfboom in de tuin

olijfboom kan ook in onze tuin

Olijfboom | Ook in ons klimaat kan deze goed overleven.

Het klinkt tropisch en onmogelijk voor ons kikkerlandje, maar toch kan het wel degelijk: een olijfboom in je tuin. Natuurlijk voelt deze boom zich beter thuis in een tropische omgeving, maar die hebben we hier (helaas) niet voorhanden. Als je de boom goed verzorgt, kan hij zelfs honderden jaren oud worden.

Als je de olijfboom plant, moet hij ongeveer 10 centimeter hoger staan dan de hoogte van je tuin zodat het regenwater goed wegstroomt en niet op de boom achterblijft. Deze boom houdt namelijk van droogte.

Als grondsoort kun je het beste palmengrond gebruiken rondom de boom. Dit is een grondsoort die luchtiger en daardoor minder vochtig is als gewone postgrond. De grond zorgt voor een betere afwatering. Dat is met name in de winter belangrijk, want anders kan de olijfboom doodvriezen.

In de winter kan de olijfboom buiten blijven staan. Als het heel hard vriest, is het verstandig om een jute zak om de olijfboom te doen.

Je hoeft deze boom niet in je Hollandse tuin te zetten in de hoop dat er olijven aan zullen groeien. Deze kans is namelijk niet aanwezig. Olijven groeien alleen in een warmer klimaat en aan bomen die ouder zijn dan vijf jaar.

De olijfboom kan wel vijf tot tien meter hoog worden. Daarom is het belangrijk om hem elk jaar te snoeien. Doe dit op dezelfde manier als bij een knotwilg. De kleine takjes kun je eenvoudig snoeien, de grote takken onderaan zijn de belangrijkste.

Bron: klus, woon en tuin magazine

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.